In zuid-Spanje liggen een aantal prachtige steden waar ik al eerder over schreef. Bij de vroegere Moorse hoofdstad Granada ligt een paleis dat misschien wel een wereldwonder had moeten zijn: het Alhambra. Zo’n 500 jaar was dit het toonbeeld van de Moorse cultuur, een voorbeeld van de islamitische beschaving. Uiteindelijk is het Alhambra in Spanje veroverd door de katholieken in 1492, als onderdeel van de Spaanse herovering van Spanje en Portugal. Dat is hetzelfde jaar als dat de ontdekkingsreiziger Columbus Amerika ‘ontdekte’.

Verhaal eromheen de moeite waard!

Het Alhambra fort werd toentertijd als een belangrijke buit gezien. Het was niet alleen een fort, er stonden binnen de muren ook een aantal paleizen en eigenlijk was het een hele samenleving. Het complex bestaat bovendien ook nog uit tuinen die eromheen liggen, tegenwoordig bekend als de Generalife. Fijn uitgevoerde islamitische kunst maakt een aantal paleizen helemaal af. Maar toch is het verhaal eromheen ook erg indrukwekkend. Je kunt verschillende kaartjes kopen maar het meest complete ticket geeft toegang tot zowel de Generalife en de Nasridpaleizen.

Generalife

De Generalife zijn de tuinen on het Alhambra heen. Nouja, het is eigenlijk meer een landgoed. De heersers van het Alhambra kasteel brachten hier waarschijnlijk de vrije tijd door, in het groen met veel geluid van water. Er druppelt links water, er kibbelt rechts water en er staan veel fonteinen. Dit was om het paradijs na te bootsen. Naast het geluid had de irrigatie natuurlijk ook het doel om de tuinen vooral groen te houden. Je vindt verder granaatappel in die tuinen, waarschijnlijk is de naam Granada hierdoor gekomen. Granaatappel kwam namelijk oorspronkelijk uit een gebied rondom Iran en India. De Moren, die ook wel van handelen hielden, brachten het naar Spanje waar de stad Granada dus waarschijnlijk zelfs naar is vernoemd!

Leestip: Dit zijn de acht mooiste steden van Andalusië

Leestip: Dit zijn de beste plekken voor Tapas in Sevilla

Alcazaba, Nasrid-paleizen

In het Alcazaba woonden vroeger de soldaten. En dan met name koninklijke garde, want het blijft natuurlijk wel een paleis. Je kunt het Alhambra vanuit het Alcazaba goed verdedigen en dat was ook de bedoeling! Je kijkt hier uit over de stad (tip! Vanuit iglesia san nicolas kijk je goed uit over het Alhambra, de andere kant op dus! Een leuke afsluiter van de Alhambra-dag!).

De Nasrid-paleizen zijn kleine paleizen heel mooi versierd. Echte verfijnde kunst, ongelofelijk dat ze dat 1000 jaar geleden al konden. De paleizen komen namelijk niet uit 1492 maar sommigen uit ver daarvoor. Dit is voor velen het hoogtepunt van een bezoek aan het Alhambra van Granada, jammer dat het dus niet bij sommige kaartjes zit. Een ander mooi paleis (die zit wel bij alle kaartjes) is het paleis van Karel de vijfde, Karel V. Dit werd in 1526 gebouwd, na de herovering van heel zuid-Spanje door de katholieken.

Op tijd boeken om optimaal te genieten!

Vergeet niet jouw kaartje ver van tevoren te boeken want er kunnen maar een beperkt aantal mensen per dag naar binnen! Het is jammer als het enige overgebleven type kaartje bijvoorbeeld zonder de Nasrid-paleizen is. Geniet van jouw bezoek aan het Alhambra!