Je hebt het zelf of je kunt het je op zijn minst wel voorstellen. De drang naar avontuur. Het dagelijkse achter je laten en de wijde wereld intrekken. Het maximale uit het leven halen door de wereld te omarmen. Velen zijn je voorgegaan en velen zullen ongetwijfeld nog volgen. Maar dat er iets zo verschrikkelijk mis zou kunnen gaan… dat je nooit meer terug komt…

Natuurlijk zijn er tijdens iedere reis of trip wel momenten dat ik nadenk over risico’s, wie niet. De documentaire serie Break Free op NPO3 zet dat in een ander licht. Gisteren was de eerste aflevering en ik zat meteen aan de buis gekluisterd.

Wat een mooi eerbetoon en een mooie vorm om een droom, een verlangen, een reis van een avonturier op zo’n manier te tonen, ondanks de dramatische afloop. Verhalen waarbij men misschien wel eens dacht “hadden ze maar niet moeten gaan” veranderen in “wat gaaf dat ze gegaan zijn”. Het verdriet en gemis dat familie en vrienden voelen wordt vergezeld door enorme trots, want ze hebben het toch wel mooi gedaan, die reis, dat avontuur.

Ik kijk in het bijzonder erg uit naar de volgende aflevering, waarin het verhaal over de reis van Lisanne in Panama wordt verteld. Precies in diezelfde tijd reisde ik ook door Panama, bezocht ik dezelfde plekken waar zij en haar vriendin waren geweest, waar overal posters hingen van de vermiste meiden. Terwijl ik thuis terug denk aan een fantastische reis, hebben zij dat geluk niet gehad. Het kan soms opeens anders lopen blijkt wel.

Break Free vind ik echt een aanrader. Een ode aan het leven van de avonturiers. Iedere donderdag om 21.00 uur op NPO3.

Ga jij ook kijken?