Het laatste weekend van februari had mijn lief een verrassingsweekend voor mij in petto. We gingen naar mijn favoriete stad: Rotterdam. En we sliepen in een hotel waar ik al heel lang een nachtje wilde doorbrengen: Hotel New York!

Het hotel was veel meer dan ik ervan had verwacht. Toen we door de draaideuren naar binnen liepen, diezelfde deuren als waar de directie van de Holland Amerika Lijn jarenlang binnen kwam, overviel me de geschiedenis van die bijzondere plek. De dikke deuren van de voormalige kluis openen nu als souvenierwinkeltje.

draaideur
hal hotel boven

Bij de receptie kwam ik erachter dat we niet zomaar een kamer hadden (hoewel iedere kamer in dit pand al een beleving op zich is). Nee, we sliepen in het torentje aan de Maas kant, die met de klok erop. Wauw!

De ruimte waar vroeger personeel verbleef is omgetoverd in een super mooie kamer met uitzicht rondom op de Erasmusbrug, de Euromast en de mooie stad.

Leestip: 10 tips voor een weekend Rotterdam

kamer
zithoek

De badkamer is gigantisch! Een groot tweepersoons bad en twee douches. Het bed midden in de kamer is niet heel erg groot, maar groot genoeg. Het past precies onder de authentieke gietijzeren wenteltrap die tot de top van het torentje leidt. Daar heb je vanaf het balkon rondom een nog mooier uitzicht op alles.

De kamer biedt alles voor een heerlijk verblijf. Comfortabele badjassen, chocolaatjes, flesjes water en een koffieapparaat. Extra leuk vond ik de verrekijker, waarmee je de stad nog beter kunt bewonderen. En lekkere warme sokken als aandenken voor thuis.

ik uit balkon
verrekijker

Het ontbijt kun je op de kamer laten komen. Wij kozen ervoor om van het buffet beneden te genieten, in het restaurant dat ooit een groot vertrek vol kantoortjes en bureaus was. Het ontbijt was genieten!

Werkelijk alles is er te krijgen. Eitjes, zacht en hard gekookt, wentelteefjes, broodjes, allerlei soorten beleg, yoghurt, fruit, … Een heerlijk begin van de dag!

Als je bedenkt hoeveel mensen daar op die kade zijn geweest, vol hoop en verwachtingen op een nieuw leven aan de andere kant van de oceaan. De energie ervan is nog haast voelbaar.

En het hotel is daar ook trots op en laat dat zien met het behoud van de originele elementen in het pand.

glas in lood
gevekfoto

Het boekje “Hier is het gebeurd”, dat op iedere kamer ligt, vertelt de geschiedenis van de Holland Amerika Lijn. Over hoe het pand van het hotel er toen uitzag met alle kantoorvertrekken, over de tien dagen quarantaine die de emigranten moesten doorstaan voor ze het schip op mochten.

En over de tien lange dagen die de mannen, vrouwen en kinderen op de goedkoopste plekken op een schip tussendeks zonder daglicht doorbrachten voor ze in het land van mogelijkheden aan kwamen. Kun je je het voorstellen?

Het boek met het verhaal en foto’s zuigt je zo terug in de tijd. Een losse plattegrond met wandelroute leidt langs bijzondere plekken die verbonden zijn met de Holland Amerika Lijn, zoals het kunstwerk op de kade voor het pand dat herinnert aan de ‘lost and found’ en het voormalige vlaggenschip de SS Rotterdam dat een stuk verderop ligt.

Het verblijf in Hotel New York overtrof al mijn verwachtingen. Een fantastisch weekend in een geweldig hotel.