Een week geleden was ik nog in het magische Marrakech. Deze geweldige stad heeft me enorm verrast! Een compleet andere wereld waar je er niet van zou staan te kijken als Aladdin op een vliegend tapijt voorbij komt. En het eten, echt verrukkelijk! Via Suus maakte ik in Nederland voor het eerst kennis met de Marokkaanse keuken. In Marrakech was het volop genieten van alle gerechten. Een hemelse explosie van geur, kleur en smaak!

Uit eten in Marokko zou voor vegetariërs niet altijd eenvoudig zijn, omdat veel gerechten met vlees zijn. Ik heb er gelukkig helemaal geen moeite mee gehad om vega gerechten te vinden. Veel salades zijn vegetarisch en vrijwel overal staat een vega tajine op het menu. En die smaakt ook overal weer anders, dus afwisseling genoeg. Ik heb echt gesmuld van de Marokkaanse thee met mint, de verschillende olijven, de kruidige gerechten en de frisse en smaakvolle salades.

salade

Veel mensen geven als tip om een keer op het plein Djemaa El Fna bij de diverse eetstalletjes te proeven. Dat heb ik niet geprobeerd. Veel gerechten bevatten vlees en ook de flinke rookwalmen van de grillplaten vond ik minder aantrekkelijk. Achteraf blij toe, want blijkbaar kon mijn lichaam iets van de Marokkaanse keuken niet goed waarderen en ik ben er een aantal dagen flink ziek van geweest. Marokkaanse detox 😉 Wat het precies was, I don’t know. Kan gebeuren en gelukkig ben ik weer aan de betere hand.

Wel heb ik allerlei andere tentjes uitgeprobeerd. Dit zijn mijn zeven favoriete hotspots in Marrakech!

1. La Table de Marrakesh
Dit restaurant zit tegenover de ingang van paleis El Bahia. Vanaf het dakterras heb je een leuk uitzicht over de bedrijvigheid in de straat en de ingang van de souk. De fruitsalade met appel, banaan, sinaasappel en aardbeiensiroop is heerlijk verfrissend.

1

2. Kasbah café
Dit café tegenover de Saïdische graven heeft ook een dakterras. Er is een ruime keuze uit salades, vrijwel allemaal vegetarisch. Er wordt nevel gespoten ter verkoeling.

2

Om je heen hoor je het klepperen van de ooievaars die op de oude stadsmuren wonen. Tip: bezoek dit café voor de vrijdag gebedsdienst, dan kun je het drukke komen en gaan naar de moskee vanaf het dakterras gade slaan.

22

3. Café La France
Gelegen aan het Djemaa El Fna plein is de locatie van dit café met buitenterras echt top, zowel overdag als ’s avonds. De menukaart vond ik niet zo boeiend, enkel avondmaaltijden en geen snacks. Maar wel leuk uitzicht dus.

4. Restaurant Toubkal
Dit vind je in een hoek van het Djemaa El Fna plein aan de kant van La France. Het eten is er simpel, lekker en goedkoop. Er is geen dakterras, maar wel een bovenverdieping die panoramisch uitzicht op het plein geeft, vooral wanneer de zon precies aan de overkant onder gaat is dit prachtig. En het raam kan open voor de foto’s 😉

4

5. Riad Dar Timtam
In de winkelstraat vanaf het plein naar de oude koranschool Merdesa Ben Youssef vind je deze oase van rust. Je komt er door een tapijtenwinkel, waar de verkopers gelukkig helemaal niet opdringerig zijn. Het ziet er wat sjiek uit, maar de prijzen vallen erg mee. De tuin met rozen is een mooie plek voor een verfrissend drankje tussen het shoppen door.

riad timtam

6. Riad Le foundouk
Dit restaurant is wel wat sjieker en de prijzen liggen net wat hoger, maar de Marokaanse en Franse menukaart is wel erg jammie! Je kunt er alleen binnen zitten (ideaal om tijdens lunch even aan de warmte te ontsnappen 😉 ) in gezellige nisjes. Je vindt het restaurant in de straat iets noorderlijker van de oude koranschool.

founouk

7. Brasserie de Flore
Aan het plein Place du 16 Novembre (in het moderne gedeelte van de stad) vind je deze stijvolle brasserie met buitenterras. Prima plekje om in de zon of in de schaduw even te pauseren van het shoppen. De fruitsmoothie is een aanrader!

7

Op meerdere plekken zul je zoete koekjes en toetjes op de menu’s vinden. Ik vond deze over het algemeen vrij droog van smaak. Wat je ook veel zult zien, is sinaasappel met kaneel. Een bijzondere combi, maar deze moet je echt geprobeerd hebben. super lekker en fris!

toetje

Genoeg mogelijkheden voor een smaakvolle culinaire reis door de straten van Marrakech!