fbpx
Reizen en zo

6 type reizigers die ik niet perse tegen hoef te komen

 • 28 oktober 2018

Een van de dingen die ik het leukste vind aan reizen is het contact met andere mensen. Op iedere reis is er altijd wel minimaal één bijzondere ontmoeting die indruk op me heeft gemaakt en me bij blijft. Soms zijn er zelfs vriendschappen uit ontstaan. Maar soms gedragen andere reizigers zich helaas op een manier die ik niet zo prettig vind of die me zelfs best wel irriteert. Herken jij deze types?

Niets is goed
“Het is veel te heet” – midden in de zomer in Zuid Spanje. “Het eten is bizar duur” – lees: de helft van onze Hollandse prijzen. ”De bedden zijn te klein” – terwijl de lokale bevolking een gemiddelde lengte van 1.50m heeft. Geklaag over dit soort dingen kan ik maar moeilijk aanhoren. Je kiest immers zelf voor je bestemming (tenzij je een surprise trip doet, maar dat even ter zijde). Dan weet je toch ook wel wat voor klimaat en omgeving je te wachten staat, lijkt me.

Lak aan de lokale gebruiken
Met een naveltruitje een kerk in. Schoenen aanhouden terwijl je een Boeddhistische tempel in loopt, met een zee van schoenen voor de deur. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Mijn stelling is dat ga je ergens op visite, dan pas je je aan die plek aan. Dit soort dingen vind ik niet kunnen. De meest eenvoudige reisgidsen vertellen over de gebruiken en toch zijn er altijd wel toeristen die het niet nodig vinden om er rekening mee te houden. En ik vind dat zo respectloos!

Betweter
Je zit ergens in een leuk barretje met een stel andere reizigers en je vertelt over de te gekke plek die je die dag hebt bezocht. Je bent er nog helemaal vol van! Tot die ene persoon je gesprek over neemt en begint over zijn of haar ervaring. Die was natuurlijk veel toffer, avontuurlijker, gevaarlijker, …. Ehm, kunnen we elkaar niet gewoon lekker laten?

Zwaan-kleef aan
“Oh, ga je daar heen? Goh, dat lijkt me ook wel wat, ik ga mee! Dan kunnen we een kamer delen!” Ik: “Eh…”. Tijdens mijn solo reizen trof ik wel eens zo’n persoon. Zonder te vragen, zonder overleg, en duidelijk zonder sociale antenne besloot iemand zelfstandig om een stukje met me mee te gaan reizen. Terwijl ik daar eigenlijk dan niet zo op zat te wachten, want ik vond stukken alleen reizen zo nu en dan heerlijk. Tja, en dan?

Party animal
Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker niet vies van een feestje. Zo gebeurde het me dat ik nog half dronken van de vorige avond op een scooter over Bali reed en met een enorme kater bij het Christo beeld in Rio stond. Soms zijn de avonden wel heeeel gezellig. Maar er zijn reizigers die (vaak met hun groep vrienden van thuis) hun hostel niet uit komen, omdat ze alleen maar aan het bier zitten en in de lampen hangen. Dan vraag ik me wel af wat het reizen voor hen toevoegt.
Deze types irriteerden me vooral toen een groep in Panama een hostel soort van had overgenomen. De muziek ging de hele nacht kei hard door en ik moest in mijn pyjama en met slaaphoofd tussen de opgedirkte en dronken leute in de rij staan om s nachts naar de wc te kunnen. Gelukkig was het hostel maar voor één nachtje.

Vliegtuigpassagiers
Degene achter je die zijn knieën in je rug parkeert. Of degene voor je die bij het eerste signaal zijn stoel compleet naar achteren gooit (daar gaat je warme koffie). Of degene naast je die de hele tijd een praatje wil maken, terwijl jij dacht lekker een tukkie te kunnen doen. Eigenlijk zou ik over deze groep een hele nieuwe blog kunnen schrijven. Ik zit het liefst in een tweezitter, ik naast het raam en Remco naast me. Niemand achter me of voor me, of alleen mensen die gewoon lekker stil zijn. Erg he?

Gelukkig zijn alle bovenstaande voorbeelden maar incidenten en staan er ontelbaar veel toffe, grappige en leuke ontmoetingen tegenover die het reizen altijd waard maken.

Welke type herken jij? Wat vind jij irritant aan andere reizigers?

11 Reacties

 • Linda | One Day Trip

  Héél herkenbaar!
  De ‘niets is goed’ en ‘lak aan lokale gebruiken’ vind ik zwáár irritant. Al snap ik inderdaad ook niet van die reizigers die alleen maar in de hostels hangen en verder niet veel uitvoeren. Dan kan je beter thuis blijven. Maar waar ik me echt het meest aan erger zijn de betweters. En ik wil niet meteen generaliseren, maar die Amerikanen zijn hier denk echt wel master in…

  Beantwoord
  • Linda | One Day Trip

   Het maximum aantal tekens was bereikt, dus dan maar even een nieuwe reactie.

   Maar van die Amerikanen die altijd meteen het lijstje op gaan noemen met bestemming waar ze allemaal al zijn geweest. Gefeliciteerd meid, leuk voor je. Heel irritant.

   Beantwoord
  • Lizette

   Oh ja, de Amerikanen zijn daar over het algemeen best wel goed in! Sterke verhalen en volgens mij vaak een tikkeltje overdreven 😉

   Beantwoord
 • Sabine

  Herkenbaar! Die eerste ook, niets is goed. Vre-se-lijk. Net als lak aan de lokale gebruiken, daar krijg ik echt de kriebels van. Ik was eens in Griekenland bij Meteora, in mijn eentje op reis, en zat ik daar in een leuk restaurant. Opeens kwam er een toeristenbus vol met Duitsers die allemaal plaatsnamen in dat restaurant. Dat tot dan toe vrijwel leeg was. Maar het eten was blijkbaar niet lekker..

  Beantwoord
  • Sabine

   … genoeg, wat binnen de kortste keren kwamen er allemaal broodjes worst en weet ik wat uit hun tassen. Gewoon in dat restaurant! Ik vond het zo zielig voor de bediening en ook gewoon echt niet kunnen. Combinatie van lak aan lokale (of überhaupt) gebruiken en niets is goed. Ik irriteerde me er zo aan dat ik ben weggegaan, kon het niet aanzien.

   Beantwoord
   • Lizette

    Oh nee, dat kan echt niet! Ik snap niet hoe mensen dat durven, dat ze zich dan ook nog gewoon op hun gemak voelen daarbij. Bizar hoor…

    Beantwoord
 • Dominique | dominiquetravels.com

  Jaaaaa allemaal!! Er is nog één type waar ik me aan stoor. Ik kan niet heel goed tegen mensen die heel weinig op vakantie gaan, en die dan gaan vertellen hoe hun verblijf in resort x,y,z hun het “echte” land hebben laten zien. Mensen die alleen op een resort in Varadero zijn geweest, moeten bijvoorbeeld niet gaan opscheppen en doen alsof ze alles weten van Cuba.

  Beantwoord
  • Lizette

   Hele goede toevoeging! En ik snap daar ook niets van. Zo zonde van de lange vliegreis om dan vervolgens niets te gaan ontdekken… doet me denken aan het programma vakantieman van vroeger, dat mensen ook niet weten waar het land ligt op de kaart…

   Beantwoord
 • Maaike

  Helemaal mee eens! Ik heb nog twee toevoegingen: mensen die met hun kinderen op reis zijn en hun kinderen overal aan laten zitten en op laten klimmen. En, mensen die klagen over bestemmingen waar niet alles ook in het Engels of zelfs Nederlands op de bordjes staat. Ik hoorde laatst nog iemand klagen die in duitsland naar een dierentuin was geweest en ‘alles was alleen maar in het Duits! ‘

  Beantwoord
  • Lizette

   Ja, heel herkenbaar, je toevoegingen! Ik vind het zelf juist irritant (of soms zelfs afschuwelijk) als ik ergens een menukaart met Nederlands tegen kom. Goed bedoeld hoor, maar doe mij maar een authentieke plek.

   Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.