Een van de dingen die ik het leukste vind aan reizen is het contact met andere mensen. Op iedere reis is er altijd wel minimaal één bijzondere ontmoeting die indruk op me heeft gemaakt en me bij blijft. Soms zijn er zelfs vriendschappen uit ontstaan. Maar soms gedragen andere reizigers zich helaas op een manier die ik niet zo prettig vind of die me zelfs best wel irriteert. Herken jij deze types?

Niets is goed
“Het is veel te heet” – midden in de zomer in Zuid Spanje. “Het eten is bizar duur” – lees: de helft van onze Hollandse prijzen. ”De bedden zijn te klein” – terwijl de lokale bevolking een gemiddelde lengte van 1.50m heeft. Geklaag over dit soort dingen kan ik maar moeilijk aanhoren. Je kiest immers zelf voor je bestemming (tenzij je een surprise trip doet, maar dat even ter zijde). Dan weet je toch ook wel wat voor klimaat en omgeving je te wachten staat, lijkt me.

Lak aan de lokale gebruiken
Met een naveltruitje een kerk in. Schoenen aanhouden terwijl je een Boeddhistische tempel in loopt, met een zee van schoenen voor de deur. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Mijn stelling is dat ga je ergens op visite, dan pas je je aan die plek aan. Dit soort dingen vind ik niet kunnen. De meest eenvoudige reisgidsen vertellen over de gebruiken en toch zijn er altijd wel toeristen die het niet nodig vinden om er rekening mee te houden. En ik vind dat zo respectloos!

Betweter
Je zit ergens in een leuk barretje met een stel andere reizigers en je vertelt over de te gekke plek die je die dag hebt bezocht. Je bent er nog helemaal vol van! Tot die ene persoon je gesprek over neemt en begint over zijn of haar ervaring. Die was natuurlijk veel toffer, avontuurlijker, gevaarlijker, …. Ehm, kunnen we elkaar niet gewoon lekker laten?

Zwaan-kleef aan
“Oh, ga je daar heen? Goh, dat lijkt me ook wel wat, ik ga mee! Dan kunnen we een kamer delen!” Ik: “Eh…”. Tijdens mijn solo reizen trof ik wel eens zo’n persoon. Zonder te vragen, zonder overleg, en duidelijk zonder sociale antenne besloot iemand zelfstandig om een stukje met me mee te gaan reizen. Terwijl ik daar eigenlijk dan niet zo op zat te wachten, want ik vond stukken alleen reizen zo nu en dan heerlijk. Tja, en dan?

Party animal
Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker niet vies van een feestje. Zo gebeurde het me dat ik nog half dronken van de vorige avond op een scooter over Bali reed en met een enorme kater bij het Christo beeld in Rio stond. Soms zijn de avonden wel heeeel gezellig. Maar er zijn reizigers die (vaak met hun groep vrienden van thuis) hun hostel niet uit komen, omdat ze alleen maar aan het bier zitten en in de lampen hangen. Dan vraag ik me wel af wat het reizen voor hen toevoegt.
Deze types irriteerden me vooral toen een groep in Panama een hostel soort van had overgenomen. De muziek ging de hele nacht kei hard door en ik moest in mijn pyjama en met slaaphoofd tussen de opgedirkte en dronken leute in de rij staan om s nachts naar de wc te kunnen. Gelukkig was het hostel maar voor één nachtje.

Vliegtuigpassagiers
Degene achter je die zijn knieën in je rug parkeert. Of degene voor je die bij het eerste signaal zijn stoel compleet naar achteren gooit (daar gaat je warme koffie). Of degene naast je die de hele tijd een praatje wil maken, terwijl jij dacht lekker een tukkie te kunnen doen. Eigenlijk zou ik over deze groep een hele nieuwe blog kunnen schrijven. Ik zit het liefst in een tweezitter, ik naast het raam en Remco naast me. Niemand achter me of voor me, of alleen mensen die gewoon lekker stil zijn. Erg he?

Gelukkig zijn alle bovenstaande voorbeelden maar incidenten en staan er ontelbaar veel toffe, grappige en leuke ontmoetingen tegenover die het reizen altijd waard maken.

Welke type herken jij? Wat vind jij irritant aan andere reizigers?