In samenwerking met Sim Only provider Simyo heeft video-duizendpoot Grietje Evenwel twee video’s vol videotips voor je smartphone gemaakt. Eerder deelde ik 4 eenvoudige beginnerstips met je om je reis mooi op film vast te leggen. Heb je de smaak inmiddels al te pakken? Met de volgende tips worden je reisfilmpjes nog beter!

Tip 1: Verander je camerapositie
Het is vrij verleidelijk om alles vanaf ooghoogte te filmen. Maar als je naar je favoriete film op televisie kijkt, wordt er ook altijd vanuit allerlei hoeken gefilmd, toch? Door te spelen met verschillende cameraposities, wordt je filmpje spannender. Vandaar ook de eerste tip: ga door je knieën of film juist een keer van bovenaf. Bijvoorbeeld de foto van het kleine meisje dat door het gat van de muur kijkt, deze heb ik op mijn knieën genomen.

Tip 2: Zorg voor variatie
Als je goed op let bij films en TV programma’s, zie je altijd een mix van ‘wijde’ shots (waarin het onderwerp klein is en er veel omgeving te zien is), medium shots (iets dichterbij) en close-ups (shots van heel dichtbij). Dit kun je ook toepassen tijdens het filmen met je smartphone. Het brengt meer diversiteit in je filmpje en de close-ups krijgen zo meer bijzondere focus.

Tip 3: Film niet alles in één shot
Probeer verschillende losse shots te maken tijdens het filmen, in plaats van één lange video. Zo kun je achteraf je video veel sneller monteren. Losse shots zijn vaak ook veel leuker om terug te kijken dan een minuut lang dezelfde omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld ook stukjes van ‘onderweg’ zijn filmen, als je in de bus/trein/vliegtuig zit.

Tip 4: Slow… motion…
Veel telefoons zijn uitgerust met deze functie en de tip is om de functie ook zo nu en dan te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer een vogel net voor je neus weg vliegt. Een slow motion shot maakt je filmpje helemaal af!

Tip 5: Tijd om te monteren
Filmpjes maken is natuurlijk één ding, maar nog veel leuker is het om er een blijvende herinnering van te maken met een gemonteerde video. Je hebt er verschillende handige apps voor, zoals mijn favoriete iMovie. Hier komen ook de gevarieerde shots van pas, want nu kun je makkelijk kiezen wat je wel en niet wil gebruiken.

Mocht je de beginnerstips voor filmen met je smartphone gemist hebben, lees ze dan op de blog terug. In de bijbehorende film van Grietje laat ze zien wat de basics zijn als het gaat om een goede video maken met je smartphone.

Dit bericht is door samenwerking tot stand gekomen. Wil je daar meer over weten, lees dan hier verder.