Heb jij een leuke reis op de planning staan in 2022? In dat geval is niet alleen je zorgverzekering voor 2022 vergelijken aan te raden, maar is het ook slim om na te denken over de aanvullende verzekeringen die je nodig hebt. Vaak biedt een basiszorgverzekering geen volledige dekking in het buitenland. Dit betekent dat je tegen hoge kosten aan kunt lopen als je bijvoorbeeld betrokken raakt bij een ongeluk in het buitenland. Naast de hoge medische kosten, is het ook belangrijk om rekening te houden met het risico op diefstal van spullen. Denk aan je nieuwe mobiele telefoon of bijvoorbeeld een dure camera. In dit artikel lees je meer over de verzekeringen die je af zou moeten sluiten als je binnenkort op reis gaat. 

Ziektekostenverzekering voor het buitenland

Zoals reeds genoemd zal een ziektekostenverzekering vergelijken bij verschillende verzekeraars opleveren, dat deze geen volledige dekking biedt in het buitenland. Er wordt bijvoorbeeld geen dekking geboden voor medische behandelingen die in het buitenland veel duurder zijn dan in Nederlandse ziekenhuizen. Een groot nadeel aan landen als Spanje en bijvoorbeeld Turkije zit in het feit, dat men de prijzen voor medische behandelingen hier zelf mag bepalen. Het leidt tot prijzen die veel hoger liggen dan in Nederland, waar de kosten voor medische zorg gereguleerd worden. Overigens profiteer je bij een Nederlandse ziektekostenverzekering standaard van werelddekking. Dit betekent dat in vrijwel ieder land een zekere basisdekking wordt geboden voor medische hulp. 

Dekking bij zorg die niet kan wachten 

Wanneer je direct behandeld moet worden in het buitenland, valt dit onder de basiszorgverzekering. Houd er rekening mee, dat je eigen risico geldt. Je zal dus altijd een deel van de benodigde zorg zelf betalen, als je eigen risico nog niet verbruikt is dit jaar. Zoals genoemd; de vergoeding is nooit hoger dan de kosten die je in Nederland zou betalen voor eenzelfde behandeling. 

Aanvullende reisverzekering afsluiten 

Om de volledige medische kosten in het buitenland vergoed te krijgen, is het slim om een reisverzekering af te sluiten. Het deel van de kosten wat niet onder de ziektekostenverzekering valt, zal met een reisverzekering alsnog gedekt worden. Datzelfde geldt voor de kosten die voortkomen uit de diefstal van je spullen tijdens een vakantie. Lees de polisvoorwaarden van een reisverzekering vooraf goed door, om te zien welke kosten onder de dekking hiervan vallen. Bij een vakantie van meerdere weken is een doorlopende reisverzekering vaak al snel de voordeligste optie.