Op reis gaan zonder je smartphone is vrijwel ondenkbaar. We gebruiken onze telefoon dan ook maar al te graag voor het posten van toffe vakantiekiekjes. En natuurlijk voor het opzoeken van allerlei reisinformatie die je onderweg nodig hebt. En daarvoor heb je internet nodig. Vaak maak je dan gebruik van openbare WiFi-netwerken. Wist je dat die best veel (grote) nadelen hebben? VPN is een hele handige oplossing voor op reis!

Wat is VPN?

De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network. Het woordje ‘private’ zegt het al, VPN is een soort privé-netwerk. Via VPN kun je een verbinding maken met een server in een ander land en op die manier je IP adres anoniem houden. En dus ook je locatie. En dat heeft dus heel veel voordelen. Want het maakt je internet gebruik een stuk veiliger. En je reis zelfs misschien iets goedkoper.

#1 Je gegevens beschermen op internet

Openbare WiFi-netwerken, dus in je hotel, restaurant of koffiezaakje op de hoek, hebben als voordeel dat ze gratis zijn. Maar er kleeft een groot nadeel aan. Door zonder VPN een openbaar WiFi-netwerk te gebruiken, is het niet zo ingewikkeld voor een hacker om toegang tot jouw telefoon te krijgen. En dus toegang tot je persoonlijke gegevens die je op je telefoon hebt staan. Dat moet je natuurlijk voorkomen. Zonder VPN ben je kwetsbaarder om gehackt te worden. Via VPN wordt jouw dataverkeer versleuteld, zodat je veilig kunt inloggen op openbare WiFi netwerken. Dit is wat mij betreft het allerbelangrijkste voordeel van VPN.

#2 Geen last van internetcensuur

Niet alle landen hebben een open internet cultuur. In lran bijvoorbeeld zet de overheid regelmatig internet helemaal dicht als maatregel tegen onrust. En China staat al jaren bekend om de ruime censuur op internet. Met VPN ben je in staat een verbinding te maken met een server buiten het land waar je op dat moment bent. Op die manier heb je geen last meer van internetcensuur. En kun je dus gewoon eindeloos op Facebook, Gmail en YouTube.

Leestip: 5 tips voor internet in het buitenland

Chinese muur

#3 Je eigen Netflix aanbod en Nederlandse programma’s bekijken

Wanneer je in het buitenland bent, krijg je het Netflix aanbod te zien van het land waar je bent. Het aanbod verschilt per land. Dus het kan zomaar voorkomen dat de serie die je in Nederland bent begonnen niet verder kunt kijken. Via VPN kun je alsnog eenvoudig instellen dat je internetverbinding via Nederland loopt. Zo kom je via VPN weer bij het Nederlandse Netflix aanbod. En dit geldt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld het terugkijken van Nederlandse programma’s.

#4 Een vlucht of hotel voordeliger boeken

Naast de voordelen van VPN in privacy en toegang tot internet heeft VPN ook een echte travelhack. Je wist misschien al wel dat de prijzen van vluchten en hotels sterk afhangen van de locatie van waar je boekt. Simpelweg Booking.it googlen om te doen alsof je uit Italië komt, doet de truc niet. Door je open verbinding met internet en je IP adres weet de website namelijk al lang dat je gewoon in Nederland bent. Met VPN kun je wel via servers van verschillende landen internetten. En op die manier de prijzen vanaf verschillende locaties met elkaar vergelijken. Zo kun je ook nog eens geld besparen voor je reis! Een goede vriend van me heeft hier zo ongeveer zijn hobby van gemaakt en al dikke Euro’s bespaart op vliegtickets en hotels.

Welke VPN kies je?

Er zijn veel verschillende VPN aanbieders. Voordat je VPN aanschaft, die je er goed aan om VPN aanbieders te vergelijken. Er zijn betaalde en gratis aanbieders. Lees de reviews eens goed door en kijk met een vergelijker welke VPN het beste bij jouw wensen past.

Gebruik jij een VPN verbinding op reis?

Dit bericht in samenwerking tot stand gekomen. Zoals je gewend bent, deel ik altijd mijn eigen eerlijke mening en ervaringen.