Een wereldreis: het klinkt echt als een droom, maar jaarlijks zijn er genoeg mensen die de wijde wereld intrekken, op zoek naar avontuur. Dit jaar is Anouk van adventureswithanouk.com daar eentje van. Niemand had haar echter verteld hoe je zo’n wereldreis nou precies plant. Waar begin je, en hoe weet je waar, wanneer, met wie en waarvoor je precies gaat reizen? Zij deelt haar tips met je voor jouw voorbereiding voor een wereldreis.

In dit blogartikel beschrijf ik mijn proces van het plannen van een wereldreis. Ik beschrijf hoe ik het heb aangepakt, maar ook wat ik een volgende keer anders zou doen. Een expert in het plannen ben ik niet, maar ik heb ondertussen wel de nodige ervaring. Zo hoef jij het wiel niet opnieuw uit te vinden!

[1] Bedenk wat jouw doel is

Het allereerste wat ik je zou aanraden om te doen als je begint met het plannen van een wereldreis, is je afvragen wat je doel is. Dit klinkt misschien suf of zweverig, maar het is allesbepalend voor de rest van je planning.

Toen ik me realiseerde dat ik een periode na mijn studie tijd zou hebben om zelf in te vullen, heb ik voor mezelf nagedacht over wat ik nu echt wil doen. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik de volgende dingen hoog op mijn lijstje heb staan: reizen, Spaans leren, surfen en een blog beginnen.

wereldreis

Dit helpt al enorm bij het maken van de volgende keuzes. Zo bepaalt dit namelijk mede hoeveel tijd je nodig hebt, en ook wat je bestemming is. Het is niet logisch om naar een land zonder strand te gaan als je wil leren surfen. Of om naar Azië te gaan als je Spaans wil leren.

[2] Wanneer maak je de wereldreis?

Heb je je doel enigszins voor ogen, dan is de volgende vraag: wanneer? Wanneer heb je tijd om te gaan, en hoe lang heb je de tijd? Het maakt nogal uit of je volgende maand twee weken vrij hebt, of dat je volgend jaar het hele jaar kan gaan en staan waar je wil.

Heb je langer de tijd, dan kan je ook voor een verdere bestemming kiezen. Zo had ik zelf in ieder geval een half jaar de tijd, en maakte het dus niet uit dat ik me de eerste week wat minder zou voelen door de jetlag. Ik had immers nog genoeg weken te gaan.

Ook kan je bij een langere periode kiezen voor een reis met meerdere bestemmingen. Zelf ben ik door Zuid-Amerika en Centraal-Amerika gaan reizen. Dit doe je niet zomaar in een paar weken als je echt veel van de bestemmingen wil zien. Ik heb echt mijn tijd genomen per land en per bestemming, om optimaal te kunnen genieten.

Tot slot is de tijd van de wereldreis belangrijk, omdat je hierbij ook kan letten op de seizoenen binnen een land. Elk land heeft een aantal maanden waarin het ideaal is om te reizen, en een aantal maanden waarin je beter niet kan gaan. Zo kan het in toeristische periodes erg druk zijn. Ook zijn er landen met een regenseizoen.

[3] Bestemmingen voor een wereldreis?

De tijd is aangebroken om in het plannen van je wereldreis na te denken over de bestemming. Hierbij kijk je dus onder andere naar jouw doelen. Wat wil je gaan doen, wat wil je bereiken? Daarnaast is het belangrijk wanneer je op wereldreis gaat. Afhankelijk van de periode kan je jouw bestemming kiezen.

Er kunnen nog meer factoren meespelen om de bestemming van de wereldreis te kiezen. Waar ben je bijvoorbeeld al geweest? Misschien vind je het leuk om nieuwe landen en plekken te ontdekken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het juist fijn vindt om naar een bekende plek te gaan.

Wat vind je verder nog meer belangrijk om tijdens het plannen van je wereldreis rekening mee te houden? Houd je van toeristische hotspots, of verken je liever onbekend gebied? Ben je een echte stadsmens, of verblijf je liever in de natuur? Houd je van strand, bergen, de woestijn, schattige kleine dorpjes of hoge gebouwen? En verblijf je het liefste in een hostel met allemaal andere reizigers, of boek je liever een hotelkamer voor jou alleen? Dit zijn allemaal vragen die je aan jezelf kan stellen om de bestemming te bepalen.

Mijn keuzes voor de wereldreis

Zelf wilde ik graag rondreizen, Spaans leren en surfen. Ik houd van steden maar vind natuur ook prachtig, en ik ben vooral fan van stranden en de zee. Ik vind het leuk om met andere reizigers contact te kunnen maken, maar ben ook gesteld op mijn privacy. Daarbij komt dat ik werk tijdens mijn reis, en dus soms op gekke tijden wakker ben om een meeting bij te wonen.

Mijn keuze viel, naar aanleiding van deze en andere factoren, uiteindelijk op Zuid-Amerika. Ik heb tot nu toe steden bezocht, maar heb ook op het strand gelegen. Tot nu toe heb ik vaak een privékamer in een hostel geboekt: goedkoper dan een hotelkamer, duurder dan een dorm, maar wel met privacy en rust.

wereldreis

[4] Geld sparen voor een wereldreis

Nu je al deze info hebt voor de voorbereiding van je wereldreis, is het tijd om te gaan sparen. Zonder geld kom je namelijk niet zo ver. Zelf werk ik tijdens mijn reis dus het was niet nodig om een ontzettend groot bedrag te sparen. Maar ook voor mij was het handig om ten minste een noodbudget te hebben, mocht er echt iets misgaan.

Doe allereerst je research op het internet. Hoe duur is je bestemming? Hoeveel hebben andere reizigers gespaard? De meeste reizigers die ik ken, werken met een dagbudget. Zij hebben van tevoren onderzocht hoeveel geld ze ongeveer per dag verwachtten uit te geven, en hebben dat totaalbedrag bij elkaar gespaard.

Niet alleen je accommodatie en het eten tijdens je reis kosten geld. Vaak moet er ook een vliegticket gekocht worden. Wanneer je naar de andere kant van de wereld gaat, kan dat nog best prijzig zijn. Ook moet je denken aan dingen als: verzekeringen, een backpack of koffer, vervoer binnen en tussen landen, benodigdheden voor op reis, vaccinaties, en natuurlijk leuke dingen die je tijdens je reis wil doen. Al met al kan het nog best veel kosten.

Hoe spaar je dat bij elkaar? Zelf had ik naast mijn studie een bijbaantje, waar ik een redelijk bedrag per maand mee verdiende. Ik zette hier iedere maand een deel van opzij, en dat was bedoeld voor mijn reis. Ook financiële extraatjes van mijn ouders, opa en oma, of anderen kwamen op de spaarrekening terecht. Hoeveel je precies nodig hebt, is afhankelijk van je bestemming en de lengte van je reis. Het is dus voor iedereen anders.

[5] Ga aan de slag…

Alle voorbereiding voor je wereldreis is voldaan: nu kan je aan de slag met het regelen! Het vliegticket kan geboekt worden, en ook de accommodatie kan je reserveren. Afhankelijk van je voorkeur kan je al veel vooruitplannen, of een deel van je reis nog openlaten.

Zelf heb ik er destijds voor gekozen om ongeveer de helft van mijn reis alvast te boeken. Ik vind de zekerheid fijn, en wilde me tijdens het reizen geen zorgen hoeven maken om de rest van de reis.

Een volgende keer zou ik het echter anders aanpakken. Ik heb nu heel veel leuke mensen leren kennen, die nog niets geboekt hadden. Zij maken nu plannen met elkaar om samen te gaan reizen. Ik kan helaas niet mee, omdat ik dus al boekingen heb staan. Dat is ook heel leuk en ik heb er alsnog veel zin in, maar het was ook leuk geweest om spontaan met iemand anders te gaan.

wereldreis

Bedenk dus van tevoren hoeveel je wil regelen. Bijna iedereen die ik ben tegengekomen, had nog geen vast plan voor het vervolg van de reis. De meesten plannen ongeveer een week of twee weken vooruit. Dit hangt ook af van de populariteit van een locatie of hostel. Zo is het over een tijdje carnaval in Cartagena (Colombia). Het is dus handig om dat wel op tijd te boeken, anders zit alles mogelijk vol.  

Het belangrijkste voor je wereldreis

Het allerbelangrijkste voor het plannen van je wereldreis? Verheug je op je reis! Door al het regelen had ik er soms al bijna geen zin meer in. Herinner jezelf eraan dat je bezig bent met het regelen van een hele gave ervaring! Het kost misschien veel tijd, energie en moeite om alle voorbereidingen te treffen, maar uiteindelijk is het het allemaal waard.