fbpx
Reistips & trucs

Veiligheid onderwerg

 • 17 mei 2015

Reizen betekent voor mij avontuur, je dromen achterna, een speurtocht naar het onbekende, buiten de gebaande paden gaan, spontane beslissingen nemen en in volstrekt nieuwe situaties terecht komen. En dat maakt reizen zo uitdagend en geweldig leuk vind ik. Maar al dat onbekende, hoe zit het dan met veiligheid?

Tja, naast alle lieve mensen die je onderweg zult ontmoeten zullen er ook mensen zijn die minder goede intenties hebben. Is dat een reden om dan maar niet op reis te gaan? Nee, wat mij betreft zeker niet! De wereld is prachtig en bedoeld om te ontdekken. En nare dingen gebeuren helaas ook wel eens dichter bij huis.

Maar er zijn wel zaken waar je rekening mee kunt houden om een stukje veiligheid te borgen.

Tien tips voor op reis

1. Loop niet met onnodig veel geld op zak rond. En zorg dat je ‘voorraad’ geld niet zichtbaar is wanneer je iets afrekent. Stop liever kleine bedragen op verschillende plekken waar je zo weer bij kunt.
2. Draag geen fancy blingbling sierraden. Die zelfgemaakte schelpen armbandjes staan ook veel leuker.
3. Haal je camera alleen tevoorschijn als je een foto wilt maken, met koord om je pols of nek, en stop hem daarna weg. Dan kan niemand, ook geen brutale aap, ermee vandoor gaan.
4. Kies in plaats van een standaard camera tas die iedereen van ver al als cameratas herkent een wat onopvallender model, of een ‘gewone’ schoudertas met extra zachte binnenkant of een doek voor extra bescherming.

DSCN0561

5. Wel eens gehad dat je de code van het kluisje op je kamer niet meer wist en de receptie hem open moest maken? Ja, dat kunnen ze dus ook voor je doen zonder dat je je code kwijt bent. Ik heb het niet zo op die kluisjes. Waardevolle spullen stop ik liever in mijn (met cijferslot afgesloten) backpack of ergens verstopt op de kamer. Alleen niet weer vergeten mee te nemen wanneer je vertrekt.
6. Vermijd sloppenwijken en ga niet rondstruinen door wijken en straten die als minder veilig bekend zijn, maar pak (als je er echt heen moet) daar een taxi. En ga ’s avonds niet alleen over straat wanneer het donker, afgelegen en stil is, maar pak ook dan een taxi.

Vermijd sloppenwijken, ook overdag
Vermijd sloppenwijken, ook overdag

7. Balletje-balletje, goocheltrucjes en andere spelletjes op straat…. Laat gaan, laat gaan! Het ‘publiek’ dat ernaar kijkt, hoort er vaak bij en deze trucjes werken altijd alleen in hun voordeel en in jouw portemonnee z’n nadeel. En als je niet mee gokt, loop je nog steeds het risico dat terwijl jij probeert te ontdekken onder welke beker het balletje zit, iemand anders ontdekt wat er in je broekzak zit.
8. Laat je er niet toe verleiden om ergens mee naar een winkel of bar te gaan. Als de winkel echt zo boeiend is, dan hoeft een vreemde op straat je daar niet spontaan over aan te spreken, maar kom je daar wel op een andere (normale) manier achter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. Busstations en treinstations zijn favoriete plekken voor oplichting en beroving, want lokale mensen weten dat er reizigers met (meer) geld komen. Reizigers die er ook niet bekend zijn met de omgeving. Let er dus extra op je bagage. Geef die niet zomaar mee wanneer iemand die aanbiedt te dragen voor je. En mocht iemand iets smerigs op je rugzak of kleding smeren, laat zitten en was het er later zelf maar uit, het is een bekende afleidingstruc om je zakken leeg te roven.
10. Zorg voor een goede reisverzekering. Mocht je bestolen worden, dan kun je het in ieder geval vaak nog terug krijgen. Ook een standby service kan handig zijn, waar je je meest waardevolle papieren (paspoort en pinpas) registreert en ze je ook in het buitenland kunnen helpen als deze gestolen zijn.

En een extra tip

En gezien het aangescherpte reisadvies over Marokko dat uitgebracht werd net voor ik vertrok wil ik nog een extra tip delen. Naast berovingen en criminaliteit kan er ook andere dreiging in een land zijn, check voor vertrek de laatste status van een land bij het ministerie van buitenlandse zaken. Je kunt je ook abonneren op nieuwsberichten van een land van keuze. En je verblijf in het buitenland aanmelden bij het ministerie van buitenlandse zaken kan ook nooit kwaad. Daardoor ben je makkelijker vindbaar bij eventuele calamiteiten.

Al hou je met alle bovenstaande tips rekening, dan nog steeds kan het gebeuren dat je een keer opgelicht wordt, dat je zakken gerold worden, of wat dan ook. Ik zal niet zeggen dat het bij reizen hoort, maar de kans is nou eenmaal aanwezig omdat je op de wereld in andere werelden komt waar dit veel meer alledaags is. Gebruik je gezonde verstand en luister naar je intuïtie. Die zit vaak wel goed. Voelt iets niet goed, niet doen. Twijfel je, neem dan het zekere voor het onzekere. En voor de rest… geniet!!!

6 Reacties

 • Rashida

  Een andere tip (die ik van jou heb) is een kopie meenemen van je paspoort/bankpas. Mocht je echte paspoort/bankpas worden gestolen, dan is t makkelijker om met je kopieën in dat land aangifte te doen!

  Beantwoord
 • Liese

  Goeie tips! Dat van die lockers vertrouw ik ook nooit, neem dan ook mijn eigen slotje mee voor op mijn koffer of op de locker als je die er op kan steken.

  Beantwoord
  • Reismuts

   Thanks! Ja inderdaad, eigen slotjes zijn in ieder geval wel betrouwbaar.

   Beantwoord
 • Bianca

  Wat ik me afvraag; Hoe laad ik veilig mijn telefoon op in een hostel met meerdere mensen op een kamer…

  Beantwoord
  • Reismuts

   Soms heb je een stopcontact bij je bed, zodat je je tel snachts bij je kunt houden terwijl die oplaadt. Of anders ff een boekje lezen terwijl je wacht. Blijft toch een beetje ‘op goed geluk’ dat niemand m meeneemt. Ik denk vaak dat t wel goed komt, want iedereen heeft tegenwoordig een tel. Beetje je kamergenoten inschatten?

   Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.