Voor reisfanaten Sander en Mariska is reizen meer dan een vakantie, het is hun levensstijl geworden. Afgelopen jaar zetten zij de stap om hun leven in Nederland voor onbepaalde tijd te verruilen voor een onbekend avontuur in het door hen zo geliefde Thailand. Hun overtuiging is eerst zelf ervaren, ontdekken, proeven, ruiken en voelen en daarna delen zij hun geweldige ervaringen, tips en adviezen op hun reiswebsite TipsThailand. En zij delen tips voor drie onontdekte plekken inThailand!

Thailand is meer dan de Khao San Road in Bangkok of de vele tropische eilanden in het zuiden. Thailand heeft tal van plekken die zo bijzonder, zo speciaal zijn dat je niet begrijpt waarom het nog zo onbekend is onder de toeristen. Tips Thailand zet voor jou drie onontdekte plekken in Thailand op een rijtje!

Thung Yai: 3 dagen trekken door de jungle

Drie ellendig lange dagen ploeteren door de dichtbegroeide Thaise jungle in combinatie met modder, bloedzuigers en meer modder. Begrijp me niet verkeerd, het was één van de meest intense en mooie ervaringen die je in Thailand kunt opdoen, maar het was zwaar. We sliepen bij het Karen-volk, een bergstam die leeft op de grens van Thailand en Myanmar. Ze leiden een primitief leventje diep verscholen in de jungle, die wij van dichtbij mochten meemaken.

jongetje-thung-yai

Twee nachten sliepen we op flinterdunne rieten matjes, onder een kapotte klamboes, in houten hutjes op palen waar katten niet als huisdier worden gehouden maar worden gebruikt om de ratten buitenshuis te houden. Onze gids leerde ons koken op een kampvuurtje met wat er maar voorhanden was en liet zien welke vruchten en bessen je wel en beslist niet moet eten.

Onderweg was het vooral doorstappen en overeind blijven. We liepen letterlijk door honderden watervallen heen met als klap op de vuurpijl een enorme waterval van tientallen meters hoog, diep verscholen in de jungle, waar alleen wij waren. We zwommen er en genoten intens van deze onvergetelijke ervaring.

Klik hier voor een filmimpressie van Thung Yai.

Sangkhlaburi: onderwater tempels

Dit junglestadje ten oosten van Bangkok is letterlijk en figuurlijk in tweeën gedeeld. Tientallen jaren geleden werd hier in de regio een dam aangelegd waardoor veel land onderwater is komen te staan en mensen noodgedwongen ‘het hogerop’ moesten zoeken. Niet alleen huizen maar ook complete tempelcomplexen werden verzwolgen of deels afgesloten door het inkomende water.

Nietsvermoedend stapten wij op een longtailboot bij een gids die geen woord Engels sprak. Hij liet ons deze weergaloze tempels zien. Het was zo’n bijzonder en indrukwekkend moment. We waren, wederom, helemaal alleen op het meer, geen toerist of wie dan ook te bekennen. Alleen honden die de wacht hielden in de verlaten tempels.

Lees ook: een route door het oosten van Thailand

Sangkhlaburi

Tot slot meerde onze gids aan en wenkte ons mee te komen de jungle in. Geheel onvoorbereid glibberden we op onze teenslippers het pad op omhoog naar een -wat later bleek- verlaten tempel. Deze tempel was compleet verzwolgen door de jungle. Het Boeddhabeeld wat nog fier overeind stond was nog wel ommuurd, maar waarschijnlijk niet voor lang. Het was fan-tas-tisch!

Klik hier voor een filmimpressie van Sangkhlaburi.

Songkhla meer: zonsondergang op een uitgestrekt meer

De laatste van de drie onontdekte plekken in Thailand is het Songkhla meer. Dit immense meer ligt in het zuiden van Thailand en loopt van het binnenland naar de zee. We ontmoetten daar een Fransman die ons persé dit meer wilde laten zien waar je normaal nooit komt als toerist. Hij woonde al 20 jaar in Thailand, had zijn eigen auto en kende een aantal bootbestuurders. Voor een vriendenprijsje maakten wij deze onvergetelijk tocht over het meer waar de zon net onderging.

songkhla-meer8

We scheurden dwars door, op en over waterplanten waar de ene na de andere bijzonder getinte vogel je om de oren vloog. De weerspiegeling van het heldere water zorgde ervoor dat je zowel de bodem van het meer kon zien als de eindeloze wolkenluchten. We voeren door tot het donker werd en werden uitgezwaaid door een sterrenhemel waar je u tegen zegt.

Klik hier voor een filmimpressie van het Songkhla meer.

Mariska I Sander I

Deze drie onontdekte plekken in Thailand zijn maar een fractie van wat Thailand allemaal te bieden heeft. Het is een veelzijdig land die ons keer op keer weet te verbazen. Wij reizen nog een paar maanden langer door en ontdekken geheid meer van dit soort plekken!