Ondanks dat de spreiding van de vakantie-momenten over een jaar voor veel mensen steeds groter wordt, is de zomervakantie voor velen van ons nog steeds het voornaamste vakantiemoment. Natuurlijk is dat het geval bij mensen met schoolgaande kinderen, aangezien zij gebonden zijn aan schoolvakanties. Maar het geldt ook voor iedereen waarbij de bouwvak vrije dagen voorschrijft, zoals bij ons het geval is. Voor al die mensen is de vakantie inmiddels (helaas!) weer ten einde gekomen.

Een onderzoek dat in opdracht van Auto Europe is uitgevoerd geeft een aantal interessante feitjes. Het onderzoek werd onder Nederlandse vakantiegangers gehouden die twee weken weg gingen. Aangezien wij daar dus ook toe behoorden, leek het me leuk aan de hand daarvan eens terug te blikken op de afgelopen trip.

Onderzoek toont aan dat een Nederlandse vakantieganger gemiddeld 2250 kilometer reist om de perfecte vakantiebestemming te bereiken. Wij vlogen ongeveer 4000 kilometer naar het Canarische eiland La Palma. Iets meer dus dan gemiddeld.

Op een tweeweekse vakantie nuttigt de gemiddelde Nederlander 42 alcoholische drankjes.

Ehm, ik heb werkelijk geen idee hoeveel drankjes ik op heb tijdens onze verblijf op La Palma. Ik kan wel erg genieten van een koud biertje of een flesje verfrissende Cava. Het is een fijne beloning na een lange hike, of gewoon om te proosten omdat het er zo fijn is.

De peiling laat verder zien dat vrijwel niemand rekening houdt met hoeveel ze eten. Hmm, dat vind ik ook wel een beetje lastig hoor. Als levensgenieter kan ik erg genieten van uitgebreid eten. Daarom waren de lunches (lekkere tapas 🙂 ) veel uitgebreider dan thuis en aangezien de Papas Arugadas (aardappeltjes op Canarische wijze) erg lekker waren, at ik die vrijwel dagelijks. Aan de andere kant eet ik op een warme bestemming meer fruit, minder koekjes als tussendoortje en ik drink meer water. Dat is dan weer wel gezonder, toch? Ik ga in ieder geval niet helemaal ‘los’ met eten, want al die kilo’s moeten er thuis weer af.

We lezen ruim twee boeken uit, besteden bijna tweeënhalf uur per dag aan ons mobieltje, iPad of laptop. En daarvan besteden we zo´n 1,6 uur per dag aan sociale media.

Het is me gelukt om drie boeken uit te lezen en aan het vierde boek was ik begonnen. Als een verhaal me pakt, word ik erin meegezogen en lees ik ook flink door, omdat ik dan zo benieuwd ben naar het einde. En het boek “Wie (niet) reist, is gek” vond ik echt fantastisch. Vol humor, mooie ervaringen en bijzondere overpeinzingen. Een aanrader voor iedereen die van reizen houdt (of juist niet). We hadden maar twee boeken bij, maar het huisje waar we verbleven had een boekenkast vol en gelukkig ook met Nederlandse boeken.

De iPad gebruikten we soms ’s avonds om een serie op Netflix te kijken. Op het Spaanse eiland konden we al een nieuw seizoen kijken van een serie die we volgen (die is in Nederland nog niet uit) dus we konden de verleiding niet weerstaan. Maar tweeënhalf uur per dag… nee, zoveel hebben wij onze mobiele dingen echt niet gebruikt. Natuurlijk, iedere dag keken we even op Social Media en ik postte zo nu en dan iets, maar we vonden het juist heerlijk om daar veel minder mee bezig te zijn.

Er wordt elke dag gemiddeld 2,3 uur gewandeld en men verdwaalt minstens 2 keer op de vakantiebestemming.

Op de meeste dagen hebben Remco en ik wel veel meer gewandeld dan 2,3 uur! La Palma staat bekend als wandel-eiland en geheel terecht. Er is zo’n 160 kilometer aan wandelroutes waarvan wij een aantal delen hebben gedaan. Verdwalen op het vrij kleine eiland is vrij lastig. Er zijn een paar hoofdwegen en alle dorpen en steden worden met borden goed aangegeven. Ook de wandelpaden zijn goed bewegwijzerd.

Twee dagen hebben we werkelijk helemaal niets gedaan. Gewoon gechilled bij het fijne zwembad en een boekje (of vier 😉 ) gelezen.

De gemiddelde vakantieganger leert 6 zinnetjes in de vreemde taal en klaagt 5 keer dat het te heet is.

Klagen dat het te heet is? Nee! Dat kan echt niet! Ik hou van de zon en ja dan wordt het dus warm, maar dat is toch heerlijk? Ok, to be honest, er is één nacht geweest dat ik de hitte echt vervloekt heb. Ik heb toen misschien hooguit twee uur geslapen en alle andere uren alleen maar liggen baden in het zweet. Het eiland had te maken met uitzonderlijke hitte van wel 45 graden overdag. Dat is nog te doen met een zwembad in de buurt, maar je kunt je voorstellen dat het ’s nachts niet erg fijn is in een huisje zonder airco.

En die zes zinnetjes Spaans? Die kon ik al aardig, maar Remco heeft er wel wat van de Spaanse taal bijgeleerd.

Ik ben benieuwd, ben jij een gemiddelde vakantieganger?

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking met Auto Europe. Ik geef altijd uitsluitend mijn eigen mening en ik ga enkel samenwerkingen aan met partners van producten en diensten waar ik volledig achter sta en zelf gebruik van maak. Wil je meer weten over samenwerkingen, lees dan hier verder.