Veel mensen associëren het dragen van een zonnebril onwillekeurig met de zomer. Hoge temperaturen en veel zon, dat zijn de omstandigheden waarbij vrijwel iedereen het belang van een goede zonnebril direct inziet. Maar in de winter is een goede bescherming tegen zonlicht net zo belangrijk. Misschien nog wel belangrijker, vooral wanneer je op wintersport gaat. Hieronder lees je waarom dat zo is en hoe je jouw ogen het beste kunt beschermen tegen de schadelijke uv-straling van de zon.

Weerkaatsing

Zonlicht zorgt ervoor dat er leven op aarde mogelijk is. Maar datzelfde zonlicht kan ook levens in gevaar brengen. Je mag er bijvoorbeeld niet te veel van op de onbeschermde huid krijgen, want dan loop je het risico op huidkanker. En als zonlicht in je ogen valt, kan dat blijvende schade aanrichten met zelfs het risico om blind te worden. Maar als uv-straling in je ogen terechtkomt, neemt ook het risico op staar en maculadegeneratie toe. Dit zijn ernstige oogaandoeningen, die je te allen tijde moet proberen te voorkomen. Door een gepolariseerde zonnebril te dragen, bescherm je jouw ogen tegen uv-straling. Los daarvan doe je jezelf er ook op een andere manier een groot plezier mee. Als je zo’n zonnebril draagt, levert dat doorgaans een veel rustiger beeld op.

Niet steeds wisselen

Ben je in het dagelijks leven al brildragend? Dan zul je de volgende ergernis ongetwijfeld herkennen. Je zit ergens op een terrasje in de zon, met je zonnebril op. Je pakt de menukaart en je moet van bril wisselen, omdat je de kleine lettertjes zonder je eigen bril niet goed kunt lezen. Bestelling geplaatst? Dan gaat de gewone bril weer in de tas en zet je de zonnebril weer op. Is dit voor jou herkenbaar? Dan is het misschien tijd om eens over zonnebrillen op sterkte te gaan nadenken. Je slaat daarmee twee vliegen in één klap, want je bent goed beschermd tegen de zon en je hebt tegelijkertijd de hele tijd een scherp zicht. De perfecte combinatie dus!

Zonnebrand- en lippencrème

Voor wintersporters is het aanbrengen van zonnebrand- en lippencrème een vaste routine. Althans, dat behoort het te zijn. Juist doordat je voortdurend in een (sneeuw)witte omgeving bent, wordt het zonlicht van alle kanten weerkaatst. De intensiteit van uv-straling kan in een winkersportgebied wel tachtig procent hoger zijn. Er bestaan speciale zonnebrandcrèmes voor wintersporters die waterafstotend zijn.