nieuwe bestemming

Spannend om een eerste post op deze site te schrijven. Mijn hoofd zit vol ideeën! Denkend aan reizen en waar te beginnen, begint een reis voor mij altijd met de vraag “Waar zal ik heen gaan?” Oftewel: het kiezen van de bestemming. Het lijkt een eenvoudige vraag. Dat blijkt, voor mij althans, niet altijd zo te zijn.

Ondanks dat mijn eerste backpack-reis ontzettend veel indruk op mij heeft gemaakt en de basis heeft gelegd voor mijn reispassie, kan ik me gek genoeg niet precies herinneren hoe ik tot die bestemming ben gekomen, Thailand. Ik herinner mij dat het land een bepaalde aantrekkingskracht op mij had. Misschien wel doordat het zo’n andere wereld was dan tot die tijd mijn wereld van Nederland, buurlanden en de camping in Oostenrijk. Misschien ook wel door de veelzijdigheid van het land, cultuur, jungle en strand, waar ik niet tussen hoefde te kiezen. Want ohhh wat vind ik keuzes daarin soms lastig! Misschien was het mijn intuïtie of de verhalen om mij heen die mij naar dat land brachten. Feit is dat Thailand op dat moment een hele logische bestemming voor mij was, zonder twijfel.

De bestemmingen van de reizen daarna vond ik lastiger te bepalen. Ik wilde immers de hele wereld zien! Toch die keuzes… cultuur of strand, jungle of tempels… of toch beiden. De bestemmingen een jaar later combineerden het allemaal. Om het mijzelf daarna gemakkelijker te maken, besloot ik de 7 wereld wonderen af te gaan vinken (de lijst die in 2007 via verkiezingen is ontstaan). Eentje had ik er al gehad, nog 6 te gaan. En dat wilde ik dan ook voor mijn 30e verjaardag bereikt hebben. Zie daar het ontstaan van een lijst met bestemmingen voor de komende jaren.

Natuurlijk heb ik het doel behaald. 🙂 Op mijn 30e verjaardag stond ik bij het 7e wonder van mijn lijst. Maar naar mate ik meer had gereisd, ben ik wel anders gaan denken over het bepalen van de bestemming. Die laat ik liever niet meer afhangen van een toeristische trekpleiser (die ik soms overigens nog steeds wel gewoon gezien wil hebben). Het ‘afvinken’ van die plekken was leuk, maar de hele reis eromheen gaf zoveel meer. Bijvoorbeeld het uitzicht op Machu Picchu is geweldig mooi… maar het ziet er hetzelfde uit als de duizenden foto’s die ik er inmiddels al van gezien had. De hele reis er naar toe was zoveel meer bijzonderder. En dan heb ik nog niets eens de trekking gedaan i.v.m. hoogteziekte.

De lieve lama's bij Machu Picchu

De lieve lama’s bij Machu Picchu

En zo kwam het dat na de ‘realisering’ van die wereldwonderen-checklist ik de volgende bestemmingen ging bepalen op basis van wat ik graag wil. Oei, toch weer keuzes maken… Maar dat gaat gelukkig steeds meer vanzelf. De wereld heeft zoveel te bieden, dat het me minder uitmaakt wat de bestemming is. De bestemming is voor mij niet meer het reisdoel, maar de plek waar ik uit het vliegtuig stap. En vanaf dat punt begint de reis. Of eigenlijk al vanaf het moment dat ik de voordeur achter mij dicht trek.

Twijfel je over waar je heen wilt? Laat je inspireren door ervaringen van anderen en volg je gevoel (en budget uiteraard 😉 ). En alles wat je deze reis niet ziet of beleeft, komt vast wel bij een andere reis. Maar geniet vooral!