fbpx
Reistips & trucs

Waar zullen we heen gaan?

 • 2 september 2014

nieuwe bestemming

Spannend om een eerste post op deze site te schrijven. Mijn hoofd zit vol ideeën! Denkend aan reizen en waar te beginnen, begint een reis voor mij altijd met de vraag “Waar zal ik heen gaan?” Oftewel: het kiezen van de bestemming. Het lijkt een eenvoudige vraag. Dat blijkt, voor mij althans, niet altijd zo te zijn.

Ondanks dat mijn eerste backpack-reis ontzettend veel indruk op mij heeft gemaakt en de basis heeft gelegd voor mijn reispassie, kan ik me gek genoeg niet precies herinneren hoe ik tot die bestemming ben gekomen, Thailand. Ik herinner mij dat het land een bepaalde aantrekkingskracht op mij had. Misschien wel doordat het zo’n andere wereld was dan tot die tijd mijn wereld van Nederland, buurlanden en de camping in Oostenrijk. Misschien ook wel door de veelzijdigheid van het land, cultuur, jungle en strand, waar ik niet tussen hoefde te kiezen. Want ohhh wat vind ik keuzes daarin soms lastig! Misschien was het mijn intuïtie of de verhalen om mij heen die mij naar dat land brachten. Feit is dat Thailand op dat moment een hele logische bestemming voor mij was, zonder twijfel.

De bestemmingen van de reizen daarna vond ik lastiger te bepalen. Ik wilde immers de hele wereld zien! Toch die keuzes… cultuur of strand, jungle of tempels… of toch beiden. De bestemmingen een jaar later combineerden het allemaal. Om het mijzelf daarna gemakkelijker te maken, besloot ik de 7 wereld wonderen af te gaan vinken (de lijst die in 2007 via verkiezingen is ontstaan). Eentje had ik er al gehad, nog 6 te gaan. En dat wilde ik dan ook voor mijn 30e verjaardag bereikt hebben. Zie daar het ontstaan van een lijst met bestemmingen voor de komende jaren.

Natuurlijk heb ik het doel behaald. 🙂 Op mijn 30e verjaardag stond ik bij het 7e wonder van mijn lijst. Maar naar mate ik meer had gereisd, ben ik wel anders gaan denken over het bepalen van de bestemming. Die laat ik liever niet meer afhangen van een toeristische trekpleiser (die ik soms overigens nog steeds wel gewoon gezien wil hebben). Het ‘afvinken’ van die plekken was leuk, maar de hele reis eromheen gaf zoveel meer. Bijvoorbeeld het uitzicht op Machu Picchu is geweldig mooi… maar het ziet er hetzelfde uit als de duizenden foto’s die ik er inmiddels al van gezien had. De hele reis er naar toe was zoveel meer bijzonderder. En dan heb ik nog niets eens de trekking gedaan i.v.m. hoogteziekte.

De lieve lama's bij Machu Picchu
De lieve lama’s bij Machu Picchu

En zo kwam het dat na de ‘realisering’ van die wereldwonderen-checklist ik de volgende bestemmingen ging bepalen op basis van wat ik graag wil. Oei, toch weer keuzes maken… Maar dat gaat gelukkig steeds meer vanzelf. De wereld heeft zoveel te bieden, dat het me minder uitmaakt wat de bestemming is. De bestemming is voor mij niet meer het reisdoel, maar de plek waar ik uit het vliegtuig stap. En vanaf dat punt begint de reis. Of eigenlijk al vanaf het moment dat ik de voordeur achter mij dicht trek.

Twijfel je over waar je heen wilt? Laat je inspireren door ervaringen van anderen en volg je gevoel (en budget uiteraard 😉 ). En alles wat je deze reis niet ziet of beleeft, komt vast wel bij een andere reis. Maar geniet vooral!

15 Reacties

 • Yvonne

  Heel mooi van je met verhalen en foto’s

  Beantwoord
 • Monique Snijders

  Knap gedaan Lizette, wat een prachtig document om al je belevenissen en ervaringen zó enthousiast te delen! Ik krijg zo zin om mijn koffer te pakken.

  Beantwoord
 • Cathelijne

  O, gaaf zeg!! Ziet er erg goed uit en leest lekker weg. Benieuwd wat er allemaal nog gaat komen!

  Beantwoord
 • ingridholanda

  Ik ga je weer volgen hoor! Heb je Zuid-Afrika al gehad? Ben even de kluts kwijt na al je reizen!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Leuk! Zuid-Afrika staat nog op mijn wensenlijst. Had plannen, maar die zijn gewijzigd. Maar lang duurt het bij mij nooit tot ik weer een reis maak he 🙂

   Beantwoord
   • ingridholanda

    Ik begrijp nu waarom je je Zuid-Afrikareis geannuleerd hebt! Maar het is een groot en vooral ook mooi land en je zult vast en zeker nog een project vinden waar je wel achter kunt staan!

    Beantwoord
 • Rashida van Gils-Lessy

  Super trots op jou! Ziet er top uit. Xxx

  Beantwoord
 • Kirsten | Travelaar.nl

  Wat super leuk.. Weer een nieuw blog ontdekt 🙂 Ontzettend gaaf dat je alle wereld wonderen hebt mogen bewonderen! Ik blijf je zeker volgen!

  Beantwoord
 • Tessa | ReiZenZo.nl

  Hoi Lizette, ik zag je mailtje via mijn blog, en meteen maar even gespiekt! Erg leuk! Ik blijf jou ook volgen, en zoek je ook meteen even op op Facebook!

  Beantwoord
 • De must see’s van Beijing | REISMUTS

  […] je route ontbreken. De reden dat ik naar China wilde is de Chinese muur. Het is immers een van de zeven wereldwonderen. En… hij is echt heel gaaf! De muur is al lang niet meer één geheel. Dus als je er heen […]

  Beantwoord
 • Nancy

  Leuke site! Ik heb even gekeken waar je al bent geweest tot nu toe, maar je mist een heel mooi land, Japan!! Ga naar Japan als je de kans hebt. Het is daar fantastisch.

  Beantwoord
  • Lizette

   Hoi Nancy,
   Dank je voor je enthousiaste reactie! Japan staat zeker op mijn Bucket list. Lijkt me heel gaaf!

   Beantwoord
 • Reismuts

  Hoi Nancy,
  Dank je voor je enthousiaste reactie! Japan staat zeker op mijn Bucket list. Lijkt me heel gaaf!

  Beantwoord
 • Rio, stad van de samba | REISMUTS

  […] grote wens was om alle zeven wereldwonderen voor mijn 30e bezocht te hebben. Ik had er al zes kunnen afvinken en het Christus beeld in Rio de […]

  Beantwoord
 • Rio, stad van de samba – Reismuts.nl

  […] grote wens was om alle zeven wereldwonderen voor mijn 30e bezocht te hebben. Ik had er al zes kunnen afvinken en het Christus beeld in Rio de […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.