fbpx
Reistips & trucs

Reisdagboek: nuttig of niet?

 • 21 januari 2015

De zin en de onzin van een dagboek. Een reisdagboek om specifiek te zijn. Van kleins af aan heb ik dagboeken bijgehouden en nog steeds schrijf ik regelmatig wat op. Van alle reizen heb ik aparte dagboeken bijgehouden. Is het nuttig? Ik vind van wel. Ik zet de voors en tegens van een reisdagboek voor je op een rijtje.

De pluspunten:
* Je onthoudt makkelijker door het op te schrijven (zo werkt het menselijk brein nou eenmaal).
* Als je het niet helemaal onthouden hebt, kun je je herinneringen terug lezen.
* Je kunt er alle adressen in kwijt van toffe restaurantjes, te gekke excursies en bijzondere slaapplaatsen waar je geweest bent, zodat je met die info anderen van advies kunt voorzien.
* En je kunt er alle tips in krabbelen van reizigers die je onderweg ontmoet.
* Al die entreekaartjes, plattegrondjes, enz. kun je er ook mooi tussen steken.
* Reis je alleen, dan kun je je verhaal altijd ergens kwijt (lief dagboek šŸ˜‰ ).

dagboek

* Een stuk tijdverdrijf door te schrijven, tekenen, lezen, …enz.
* Later thuis terug lezen zuigt je zo weer terug naar waar je aan het schrijven was.
* Wil je een fotoalbum met info erbij? Dan haal je die info eenvoudig uit je dagboek (hoe heette die ene waterval ook alweer…).

De minpunten (en de tips šŸ™‚ ):
* Alle tijd die je met je dagboek bezig bent, ben je niet met andere dingen bezig. Zorg dan ook dat het niet de overhand krijgt, maar zoek verloren momenten om je dagboek bij te werken (voor het slapen gaan, in een bus…).
* Soms kom je er door allerlei leuke dingen niet aan toe om het bij te werken en blijft het onvolledig. Probeer in dat geval steekwoorden te noteren, zodat je toch wat reminders hebt.
* Dat ding de hele tijd meesleuren is extra bagage. Ja… nou weet ik niet hoeveel je van plan bent om te gaan schrijven, maar een A6 formaat notitieboekje is vaak meer dan genoeg voor een reis van een maand en neemt echt niet veel plek in.

Negen pluspunten tegenover drie minpunten… ik zeg, hup dat boekje mee in je tas voor je volgende reis! šŸ˜€ Wat vind jij?

2groen

Ben je overtuigd? Dan heb ik nog een tip voor je. Ik koop tegenwoordig op reis altijd ergens het reisdagboek voor een volgende reis. Zo heeft het dagboek nog meer een herinneringswaarde voor me.

7 Reacties

 • Rashida

  Inderdaad leuk idee om in het buitenland een boekje te kopen voor de volgende reis! Toen wij in Barcelona waren hadden we daar een fotoboekje gekocht voor die vakantiefoto’s in te doen.

  Beantwoord
  • Reismuts

   Klopt ja! Dat was ook een extra leuke herinnering om de foto’s terug te zien!

   Beantwoord
 • Marina

  Of one line a day! Bevalt goed, ook op reis!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Bevalt heel goed! Neem hem alleen niet mee op reis. Dan toch iets meer ruimte nodig voor alle aantekeningen per dag. Maar wanneer ik terug ben, werk ik die altijd even bij! Lekker relativerend he, steeds terug zien waar je de jaren ervoor mee bezig was. šŸ™‚

   Beantwoord
 • Jeroen

  Wie schrijft die blijft šŸ™‚
  Afgelopen 5 weken weer ook weer flink wat bladzijden verslonden. Nu nog uitwerken samen met de foto’s. Weer voor 3 maanden werk šŸ™‚

  Beantwoord
  • Reismuts

   Haha, heerlijk om alles weer te herbeleven! Ben erg benieuwd naar hoe je het gevonden hebt!!

   Beantwoord
 • Stap van de olifant af ! | REISMUTS

  […] is een stukje uit mijn reisdagboek van mijn reis door Thailand bijna tien jaar geleden. Wat was ik onnozel en naĆÆef. Ik voel nog vaag […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.