Hoewel ik enorm van citytrips en kamperen hou, gaat mijn hart het snelst kloppen van rondreizen. En dan met name rondreizen door verre landen. Jaren geleden reisde ik het liefst op de bonnefooi. Tegenwoordig vind ik het prettig om vooraf een route voor een rondreis uit te stippelen. Zo kun je immers in een paar weken tijd het meest effectief een aantal toffe plekken in een land bezoeken. Maar hoe bepaal je de ideale route voor je rondreis?

Het uitstippelen van een route vind ik één van de leukste dingen in de voorbereiding van een nieuwe reis. Ook vind ik het één van de belangrijkste voorbereidingen. Je route en waar je naar toe wilt is immers heel bepalend voor je reiservaring. Met onderstaande vragen ga jij tot je ideale reisroute voor je rondreis komen.

Wat lijkt je mooi om in de route voor je rondreis op te nemen?

Het begint natuurlijk met inspiratie opdoen. Welke plekken lijken je mooi, welke steden spreken je aan en op welke stranden zie jij jezelf wel liggen? Dit kun je onderzoeken door verhalen en ervaringen op websites te lezen (op Reismuts natuurlijk!). Ook Instagram vind ik een fijne manier om uit te zoeken wat er in een land te zien en te doen is. Via hashtags en via locaties kun je op het land of van bepaalde plekken in het land inspirerende plaatjes zoeken. Zo zie je snel wat je aanspreekt en wat minder.

Wat wil je tijdens je rondreis gaan doen?

In vrijwel iedere rondreis heb je de parameters cultuur, natuur en strand. Vraag jezelf af wat je wilt gaan doen en in welke balans. Wil je bijvoorbeeld overwegend cultuur snuiven en tempels bezoeken en alleen een paar dagen afsluiten op een strand. Of ben je van plan meerdere jungle trekkings te maken? Op basis van je wensen kun je een eerste shifting maken in alle plekken die je bij je inspiratie fase hebt verzameld. Verdeel daarbij je beschikbare tijd grofweg over de verschillende aspecten.

Welke praktische punten zijn belangrijk?

Met alle inspiratie heb je vast genoeg vulling voor de route van je rondreis gevonden voor een heel jaar. Er zijn naast je wensen ook praktische punten die je kunnen helpen bij het maken van keuzes. Als eerste natuurlijk de tijd die je beschikbaar hebt voor je rondreis. Maar of er bijvoorbeeld in (een gedeelte van) het land een regenseizoen is, dat je liever ontwijkt. Of zijn er gebieden met risico op malaria, die je liever niet opzoekt. Die plekken vallen dan af in de samenstelling van je route.

Leestip: de beste reistijd per maand van vrijwel alle landen!

In welke volgorde ga je de route van je rondreis aan elkaar knopen?

En dan komt het allerleukste: de punten in de rondreis aan elkaar knopen. Het meest eenvoudige is om een lus te maken. Op die manier heb je namelijk hetzelfde beginpunt als vertrekpunt, wat vaak de luchthaven is waar je op vliegt. Ook kun je een route doen als een ‘lijn’ en op verschillende plekken het land binnenkomen en weer verlaten. Het voordeel daarvan kan zijn dat je niet weer helemaal terug hoeft te reizen naar je beginpunt, wat eventueel tijd kan besparen. Om dit te beoordelen pak ik er altijd Google maps bij. Daar vul ik alle gewenste plekken in en ik kijk wat er als logische route op de landkaart ontstaat.

route voor je rondreis

Hoe zit het met OV in de route van je rondreis?

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, is om vervolgens je route te controleren op basis van het beschikbare openbaar vervoer. Tenzij dat je met een (huur)auto gaat natuurlijk, dan heb je enkel begaanbare wegen nodig. Door de infrastructuur van het OV naast je gewenste plaatsen te leggen, blijken al snel logische routes. Misschien blijkt dat tussen twee plaatsen die op Google maps heel logisch te verbinden leken geen goede busverbinding gaat. Of gaat er enkel om de dag een boot naar het eiland dat je wilt bezoeken. Dan pas je je route en planning hierop aan. Misschien wil je sommige stukken liever met de trein doen. Een binnenlandse vlucht kan ook, maar betekent vaak een iets duurdere manier van reizen. Een reisgids kan je eenvoudig helpen bij het uitzoeken van de mogelijkheden van het openbaar vervoer in de route van je rondreis.

De stappen voor het samenstellen van de route van je rondreis lijkt in bovenstaand bericht een volgordelijk proces, maar dat hoeft het niet te zijn. Als je bijvoorbeeld weet dat je een bepaalde treinreis wilt maken, dan neem je dat natuurlijk al als uitgangspunt in je plannen mee. Zo wist ik dat ik heel graag een treinreis tussen Ella en Kandy in Sri Lanka wilde maken. De vraag was alleen nog wat het begin- en eindpunt zou zijn. En daar heb ik de route weer verder omheen bedacht.

Leestip: georganiseerd reizen of zelf je reis samen stellen?

Hulp en advies bij het samenstellen van de route van je rondreis

Kom je er niet uit, of heb je gewoon niet zo’n zin om de route voor je rondreis zelf uit te zoeken? Dan kun je natuurlijk altijd een georganiseerde reis boeken. Een aantal keren heb ik met Shoestring een groepsreis gemaakt. Niet alleen de route, maar ook al het andere dat bij je reis komt kijken, zoals vervoer en hotels, worden voor je geregeld. Andere bekende reisorganisaties zijn Djoser en Sawadee.

Van de meeste rondreizen die ik gemaakt heb, heb ik de routes op Reismuts gedeeld. Staat er geen route van de door jouw gewenste bestemming bij? Je mag me ook altijd een berichtje sturen met vragen, ik vind het hartstikke leuk om met je mee te denken!