Reizen met een camper, een droom van velen. Je eigen huis op wielen is natuurlijk ook een fantastische manier van reizen. Je hebt je eigen plekje en al je spulletjes bij je. En bevalt een plek je minder? Je draait je luifel in en tourt weer verder. Wat kost een camper eigenlijk? En met welke andere kosten voor een camper moet je rekening houden? In dit artikel zet ik alle kosten voor een camper per jaar voor je op een rij.

Hoeveel kost een camper?

Campers zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. En daarom ook in verschillende prijscategorieën. De prijs voor een nieuwe camper ligt vele malen hoger dan de kosten voor een camper die je tweedehands koopt. En je keuze is afhankelijk van je wensen. Wil je een grote en luxe variant van tienduizenden euro’s of juist een knus oud busje van een paar honderd euro die je zelf moet opknappen. Eigenlijk is hier dus geen algemeen antwoord op te geven en is de prijs van de camper sterk persoonlijk afhankelijk. Wel heb ik een advies voor je. Bedenk eerst goed wat je wensen zijn. En ga dan op zoek naar jouw camper binnen jouw budget. Marktplaats staat vol met een divers aanbod campers!

Onlangs hebben wij zelf een tweedehands camper aangeschaft. Er zijn verschillende punten om op te letten bij het kopen van een tweedehands camper. Voor ons is het belangrijk dat de bestuurder comfortabel zit. We willen immers behoorlijk wat kilometers gaan rijden. En dat er voldoende slaapplaatsen zijn. Dat wil zeggen een groot tweepersoons bed en minimaal 2 slaapplaatsen extra. Ook moeten er driepuntsgordels zijn op de passagiersplaatsen voor de kinderstoelen. Of die moeten in te bouwen zijn. Want je kunt natuurlijk een camper kopen die helemaal naar je zin is. Daar betaal je dan ook voor. Of je kiest een camper die je naar je zin kunt maken.

Wat kost een tweedehands camper?

Een tweedehands camper is door iemand anders aanvankelijk uitgekozen en misschien ook al wel verbouwd. De kosten voor zo’n camper zitten niet alleen in de aanschafprijs. Ook is belangrijk mee te tellen of al je wensen al aanwezig zijn of dat jij zelf nog zaken moet of wilt aanpassen. Die kosten voor de camper moet je immers ook meetellen in je budget. De driepuntgordels die ik eerder noemde zijn essentieel voor ons om als gezin op weg te kunnen. Dus die hebben we meegenomen in de camper kosten. Ook willen we een achteruitrijcamera. Die is niet noodzakelijk. Evenals een navigatie systeem, want we gebruiken handige apps voor de camper. Daarom nemen we die niet meteen mee in het aanvankelijke budget.

Als je een beetje handig bent, kun je ook zelf je camper bouwen. De kosten voor het bouwen van je camper liggen vaak lager dan dat je aanpassingen door een monteur moet laten uitvoeren. Je hoeft dan immers enkel het materiaal te betalen.

Leestip: De mooiste bestemmingen met je camper

kosten camper

Wat kost een camper per jaar?

Naast de kosten voor de aanschaf van de camper en de eventueel bijkomende kosten voor aanpassingen aan je camper zijn er vaste kosten voor de camper per jaar. Deze vaste kosten voor de camper bestaan bijvoorbeeld uit de kosten voor een stalling van de camper, wegenbelasting en een camperverzekering. De mogelijkheden in deze jaarlijkse kosten voor een camper zet ik ook voor je uiteen.

Wat kost een camperverzekering?

De kosten voor een camperverzekering zijn afhankelijk van een aantal variabelen. Als eerste de cataloguswaarde van je camper, oftewel de nieuwprijs. Voor een oudere camper is het soms lastig die te achterhalen. Je kunt navraag doen bij originele dealers. Daarnaast is je woongebied van belang. Op basis daarvan berekent een verzekeraar deels de premie als gevolg van het aantal schademeldingen in een regio.

Uiteraard is ook de dekking die je kiest van invloed op de kosten voor de camper. Er bestaat WA dekking, dus een verzekering tegen schade die je aan anderen aanricht. Dit is de goedkoopste dekking en je kunt al voor een paar tientjes per maand verzekerd zijn. Dan is er WA Casco, dus ook dekking tegen schade door bijvoorbeeld weersomstandigheden. Die verzekering is vaak ca. 3x zo duur als WA. En er is WA volledig Casco, oftewel All Risk. Dit is de meest uitgebreide dekking en daarom ook de duurste. Gemiddeld 2x zo duur als WA Casco. Vaak is het zo dat hoe ouder de camper is, des te lichtere dekking mensen kiezen.

Er zijn nog aanvullende dekkingen, zoals pechhulp en verzekering van de inzittenden. Hier betaal je vaak vijf tot tien euro per maand extra voor.

Het beste kun je de kosten voor de camperverzekering berekenen op een website van een verzekeraar. Doe dat ook bij verschillende partijen, dan zie je ook meteen de verschillende voorwaarden.

Wat zijn de kosten voor de stalling van een camper?

Voor ik inga op de kosten voor een stalling van een camper is het natuurlijk de vraag of je een stalling nodig hebt. Heb je een eigen oprit, groot woonerf of schuur waar je de camper kunt stallen, dan heb je natuurlijk geen externe stalling nodig. Indien je een camperbus wilt kopen, kun je ervoor kiezen om die als auto te parkeren bij je huis. Busjes mogen immers aan de openbare weg geparkeerd worden. Grotere bussen en campers mogen slechts tijdelijk aan de openbare weg staan. Gemiddeld is dit drie dagen, maar het verschilt per gemeente.

Heb je een grotere camper en geen eigen ruimte als stalling, dan heb je een externe stalling nodig. En dan moet je dus ook rekening houden met deze jaarlijkse kosten voor de camper. De prijzen variëren door het land enorm. Bij een boer in de noordelijke provincies kun je je camper al voor zo’n 200 euro per jaar overdekt stallen. De Randstad kent veel hogere tarieven. Wij hebben een stalling dichtbij onze woonplaats. Ik heb verschillende mogelijkheden onderzocht. Voor een niet-overdekte stalling betaal je minder. Maar daar heeft je camper door weer en wind wel meer door te lijden. De prijzen voor een overdekte stalling lopen hier uiteen van 350 euro tot 800 euro per jaar.

Let bij het uitzoeken van je stalling op eventuele bijkomende kosten. Zo wordt er wel eens een bedrag gerekend voor iedere keer dat je de camper komt halen. Het is wijs die kosten ook te begroten in de vaste kosten voor de camper.

Leestip: Hoe combineer je reizen met een camper en werken?

kosten camper

Wat zijn overige jaarlijkse kosten voor een camper?

Naast de eerder genoemde kosten voor aanschaf, verzekering en stalling zijn er nog meer kosten voor de camper om rekening mee te houden. Ten eerste de wegenbelasting. Deze kun je voor jouw camper berekenen op de website van het RDW. Wij hebben een oldtimer gekocht. Dat wil zeggen dat onze camper 40 jaar oud is. En dat heeft als voordeel dat we geen wegenbelasting meer hoeven te betalen. Dat scheelt toch al snel zo’n 800 euro per jaar. Des te zwaarder je camper is, des te meer belasting je moet betalen.

Campers hebben een APK keuring nodig. Afhankelijk van de leeftijd dien je de keuring eens per jaar of per twee jaar te laten doen. Voor de keuring zelf betaal je ongeveer 60 tot 100 euro. Daar komen dan nog kosten bij voor wat er eventueel gerepareerd moet worden.

Naast de APK heb je eventueel kosten voor regulier en extra onderhoud. Misschien gaat er iets kapot. Of je moet een keer olie bijvullen. Voor deze kosten voor de camper kun je rekening houden met een reservering per jaar. Hoeveel precies is afhankelijk van de staat van je camper.

En dan is er nog zoiets als afschrijving. Dit zijn geen kosten die uit je portemonnee verdwijnen. Hiermee wordt bedoeld dat de camper steeds minder waard wordt. Afschrijving is een economisch begrip. Eerlijk gezegd houden wij geen rekening met deze kosten. We kijken eerder naar de marktwaarde. Campers zijn steeds meer geliefd en daardoor gaat de prijs van een camper omhoog. Voor campers die van binnen leuk gepimpt zijn, wordt vaak nog meer betaald. Zo kan het zijn dat economisch gezien je camper minder waard is geworden, maar je hem toch voor meer kunt verkopen.

Kosten camper financieren

Dus, hoe duur is een camper? Dat kan ik niet zo concreet voor je beantwoorden. Wel heb je met bovenstaande uitleg een beeld van alle kosten waar je rekening mee moet houden.

Heb je je gedroomde camper gevonden, maar nog niet het hele budget bij elkaar gespaard? Dan kun je overwegen een lening ervoor af te sluiten. Geld lenen kost wel altijd extra geld, maar de rentes voor leningen zijn nu historisch laag. Daarom kan het zinvol zijn leningen te vergelijken. Het rentepercentage verschilt per kredietverstrekker en ook de soort lening. Voor de aanschaf van een camper wordt vaak gekozen voor een persoonlijke lening.

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.