Door de jaren heen heb ik al ontelbaar veel vluchten gehad. Dus ik durf wel te stellen dat ik een ervaren passagier ben. Nu ik zwanger ben, gaat er weer een nieuwe wereld van vliegen voor me open. Dat het met een dikke buik anders zou zijn… tja, alles is dan anders. Vliegen tijdens je zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. De meeste airlines nemen jou en je baby gewoon nog tot zo’n 34 weken mee. Ga jij ook vliegen terwijl je zwanger bent? Dan heb ik een paar handige en praktische tips voor je.

# Boek geen stoel bij de nooduitgang
Dacht je te betalen voor extra beenruimte? Jammer, want als zwangere mag je niet bij een nooduitgang zitten. Zolang je geen buik hebt, zal geen mens het natuurlijk zien. Maar juist als je vanwege je buik meer ruimte kunt gebruiken, is deze plek helaas verboden terrein.

# Zorg voor een Fit To Fly verklaring
De een noemt het een Fit To Fly, een ander een doktersverklaring. Waar het om gaat is dat je een document meeneemt waarop je verloskundige of gynaecoloog in het Engels heeft bevestigd hoe lang je zwanger bent en of er eventuele risico’s of complicaties zijn.

Meestal is deze verklaring vanaf 28 weken nodig, maar ja, hoe zie je nou aan de buitenkant hoeveel weken een dame zwanger is? Zorg daarom dat je zo’n ingevulde verklaring bij je hebt zodra je een duidelijk zwangere buik hebt. Haal deze zo kort mogelijk voor vertrek, zodat de gegevens actueel zijn.

# Probeer een stoel bij het gangpad te bemachtigen
Tja, je wilt toch op een bepaalde manier je benen en je buik meer ruimte geven. Dat kan wel via een stoel aan het gangpad. Alleen wel opletten dat de stewardessen niet met de karretjes over je voetjes rijden. Deze plek is ook wel handig voor je regelmatige wc-bezoekjes die je ongetwijfeld zult hebben 😉

Lees ook: de leukste babymoon bestemmingen deel 1 en deel 2!

# Drink voldoende water
Het is altijd belangrijk genoeg te drinken tijdens een vlucht, maar met een baby in je buik is je vochtbalans nog belangrijker. Naar de wc moet je toch wel, dus daar hoef je je ook echt niet voor in te houden.

# Denk aan steunkousen
Weinig charmant zijn ze, maar ja, dikke opgezette voeten zijn dat ook niet. Hou je makkelijk vocht vast, dan kunnen deze kousen net dat beetje schelen. Trek ze wel aan voor je jezelf in een vliegtuig stoel propt, want daarna valt het onder de betere acrobatiek of entertainment voor je medepassagiers 😉

# Neem snacks mee
Ik weet niet hoe het inmiddels met je misselijkheid is gesteld, maar ik had er na een paar uur niet-eten best wel last van. En zo’n vlucht inclusief taxiën en bagage ophalen duurt altijd toch langer dan je denkt. Neem daarom voor de zekerheid muesli repen of zo mee, zodat je er weer even tegenaan kunt. Of koekjes, of chocolade, of broodjes, of whatever, snap je. 🙂

# Spuit lekkere parfum op je sjaal
De reuk van zwangere vrouwen schijnt beter ontwikkeld te zijn. Het vliegtuig is nou niet bepaald de meest lekker geurende omgeving. Om je daar niet helemaal gek aan te irriteren, spuit je je favoriete luchtje extra op je sjaal, zodat je er zo af en toe lekker aan kan snuffelen.

# Beweeg voldoende
Irriteer je je soms aan mensen die in het vliegtuig maar steeds op en neer wandelen? Niet doen en in dit geval vooral lekker zelf mee wandelen. Te lang achtereen zitten is niet zo goed voor je, dus probeer ieder uur even een ommetje te maken.

# Draag loszittende kleding
Met die steunkousen is de charme er toch al wel vanaf, dus qua kleding hoef je ook niet de nieuwste mode te showen. Kies vooral voor een lekker losse broek. Dat maakt vliegen tijdens je zwangerschap zoveel fijner! Ik vond een joggingbroek waarvan de band los onder mijn buik viel (een exemplaar van Remco) heerlijk zitten.

Dit zijn natuurlijk allemaal praktische tips uit eigen ervaring. Twijfel je over of vliegen voor jou wel zo geschikt is tijdens je zwangerschap, vraag altijd je verloskundige om haar of zijn deskundig advies over vliegen tijdens je zwangerschap.