Door de site van Jamie Oliver (een aanrader om te volgen!) werd ik geattendeerd op de Meat Free Week waarmee ze aandacht willen vragen voor het bewust worden van het eten van vlees. Nu ben ik zelf geen vegetariër, en ook heus geen typ voor heel biologisch verantwoord maar ik denk wel dat het goed is om stil te staan bij wat je eet en dat er ook hele lekkere alternatieven zijn zonder vlees!

Als kind ging ik vaak met mijn ouders kamperen in Frankrijk. Het is inmiddels lang geleden dat ik er geweest ben, maar ik heb nog steeds een zwak voor de Provence. Ik zou er graag nog eens teruggaan om die eindeloze velden vol lavendel en leuke dorpjes te zien en dat heerlijke mediterrane eten te proeven!

In deze soep proef je als het ware de zomerse Provence. De pistou (een soort pesto), smelt heerlijk in de soep, geeft hem een mooie kleur en ook een fantastische smaak!

Ingredienten:
image
Voor een flinke pan soep:

– een blik borlottibonen, flageoletbonen of tuinbonen
– 1 tl Provencaalse kruiden
– 1 teentje knoflook gepeld en gekneusd
– 1 el olijfolie
– 1 ui in dunne ringen
– 2 teentjes knfolook, fijngehakt
– 1 prei, in dunne ringen
– 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
– 4 wortels, in dunne plakjes
– 2 aardappelen in kleine blokjes
– 115 gram sperziebonen
– 1,2 liter water
– 1 flinke courgette (of 2 kleine) fijngesneden
– 3 tomaten, ontveld (zie onder hoe dat moet), zaadlijsten eruit en fijngesneden
– 115 gram doperwten
– handjevol spinazie
– zout en peper
– verse basilicum om te garneren

voor de Pistou:
2 teentjes knoflook, gepeld
15 gram basilicumblaadjes
4 el geraspte parmezaanse kaas
3 el extra vergine olijfolie

1 Giet de bonen af, doe ze in een pannetje en zet ze net onder water. Doe er de Provencaalse kruiden en gekneusde teentje knoflook bij en laat het 10 minuten heel zachtjes koken. Let op dat de bonen niet te zacht worden! Zet daarna weg in het kookvocht.
2 Verhit de olie in een grote pan, voeg de ui en prei toe en bak 5 minuten tot ze zacht worden.
image
3 Voeg bleekselderij, wortels en knoflook toe. Breng op smaak met zout en peper. Dit hoeft niet te zuinig want je gebruikt geen bouillonblokje. Dek de pan af en bak nog 10 minuten zacht. Roer af en toe.
4 Maak ondertussen de pistou: doe de knoflook, basilicum en parmezaanse kaas in een keukenmachine en pureer het mengsel glad. Giet de olijfolie er in stapjes bij tot het een glad mengsel is. Je kunt dit ook in een vijzel doen als je geen keukenmachine hebt.
image
5 Weer terug naar de soep: Voeg de aardappelen, sperziebonen en het water toe en weer wat zout en peper. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes koken.
6 Voor het ontvellen van de tomaten breng je flink wat water aan de kook in een pan. Kerf een kruis in de tomaten en leg ze daarna in het water, maar laat dat niet meer koken. Wacht ongeveer een minuut tot je ziet dat de vellen loskomen. Haal uit het water, laat even afkoelen en trek de vellen eraf.
image
7 Voeg de courgettes, tomaten en doperwten toe, samen met de bonen en het kookvocht en laat het nog zo’n 25 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
image
8 Voeg op het laatst de spinazie toe en laat de soep nog 5 minuten pruttelen. Breng het nog eens op smaak met zout en peper. De soep mag een klein beetje flauw zijn want de pistou gaat nog veel smaak geven!

Leg in het bord een lepeltje pistou en schep hierop de soep. Garneer met de basilicum. Lekker met een stuk vers brood.

image

Bon Appétit!