Ik vertelde eerder al over mijn liefde voor de Tajine. Niet alleen omdat ik de stoofgerechten zo lekker vind met de combinatie van zoet en kruidig, de typische kruiden zoals kaneel, gember en saffraan, maar ook vanwege de prachtige tajine-pannen! Je hoeft deze echter niet persé te hebben hoor, een goede braadpan met dikke bodem volstaat ook prima!

Je hebt veel typische tajines met vlees en vis maar zeker ook heerlijke gerechten zonder vlees die echt niet onderdoen! Ik maakte al eens eerder deze bonentajine, die heerlijk zoet wordt door de kruiden en de kerstomaatjes. Mrs Reismuts herself mocht hem dit weekend bij mij proeven. Ze gaat binnenkort naar Marokko en kon dus al eens voorproeven! Wat zou ik daar ook graag naartoe gaan en de Marokkaanse keuken daar beleven!

Door de limabonen is de tajine goed vullend en als hoofdgerecht te gebruiken maar je kunt het ook als bijgerecht eten. Je eet het met een lekker stuk brood en een schep dikke yoghurt erbij!

Boodschappenlijstje

ingredient

Voor 4 personen:
– 1 blik limabonen
– 2 el olijfolie en een beetje boter
– 4 tenen knoflook
– 2 rode uien, in grove stukken gesneden
– 1-2 rode of groene pepers, zaadjes verwijderen en in ringetjes gesneden
– 1-2 tl korianderzaad
– 25 gram verse gember, geschild en fijngesneden
– een mespuntje saffraan
– 16-20 kerstomaatjes
– 1 flinke tl suiker
– 1 flinke tl tijm
– 3 el zwarte olijven zonder pit
– versgeperst sap van 1 citroen
– zout en versgemalen peper
– bladpeterselie grof gehakt

1 Doe de bonen in het vocht in de pan en warm ze op.
2 Verhit de olijfolie met de boter in een tajine of in een braadpan met dikke bodem. Bak hierin de uien, knoflook en chilipeper tot ze zacht worden. (let op verbranden van de knoflook!)
3 Voeg het korianderzaad, gember en saffraan toe. Dek de tajine af en bak nog 5 minuten op laag vuur.
pan
4 Roer de tomaten, suiker en tijm erdoor en dek de tajine weer af; bak tot het vel van de tomaten begint te rimpelen.
5 Schep de bonen en olijven erdoor, schenk het citroensap erover en breng op smaak met zout en peper. Dek de tajine weer af en laat alles 5 minuten stoven, tot de bonen en olijven heet zijn. Bestrooi de tajine met de bladpeterselie en geef er lekker vers brood en yoghurt bij.

resultaat

Bsaha!