Al jaren geleden raakte ik gefascineerd door de Marokkaanse keuken. Die mooie aardewerken Tajines die ik bij de Arabische winkel zag staan en de heerlijke gerechten die ik bijvoorbeeld proefde bij restaurant Sultan in Breda zorgden voor nieuwsgierigheid, dat wilde ik ook wel maken!

Van vriendlief kreeg ik een prachtig kookboek van de Marokkaanse keuken. Het leuke is dat er allerlei soorten gerechten in staan, maar ook veel over ingrediënten en eetgewoonten. Ik hou er erg van en ben dan ook wel stiekem jaloers op Lizette die naar Marrakech gaat dit jaar!

image

Een van de eerste Tajines die ik maakte was onderstaande. Vol van de typische smaken gember, komijn, kaneel en het zoete van de zuidvruchten. En echt, hier hoef je geen keukenprinses voor te zijn:) je moet alleen een beetje tijd hebben en een fijne pan voor stoofvlees.

Binnenkort zal ik wat meer recepten van vegetarische tajines laten zien!

Recept Rundertajine met zuidvruchten

Boodschappenlijstje
voor 4 personen

image

2 el olijfolie
500 gram magere runderlappen, in blokjes
peper en zout
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngesneden
2 theelepels gemalen gember
2 theelepels gemalen komijn
500 ml vleesbouillon
125 gram gedroogde zuidvruchten (bijv pruimen, abrikozen, dadels en vijgen)
1 kaneelstokje
2 eetlepels amandelschaafsel

Bereiding

1) Verhit de olijfolie in een tajine of braadpan. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak aan. Bak de ui en de knoflook 1 minuut mee. Voeg de gember en de komijn toe en bak nog 1 minuut.

2) Schenk de vleesbouillon in de tajine en voeg de vruchten met het kaneelstokje toe. Leg de deksel op de tajine en breng aan de kook.

image

3) Draai het vuur laag en stoof de tajine in 2 uur zachtjes gaar.

4) Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan lichtbruin. Bestrooi de tajine met het amandelschaafsel.

image

Lekker met couscous en geroosterde pompoen en een salade van rucola, tomaatjes en balsamico.
image

image

Bsaha!