Wereldse gerechten

Wereldse Gerechten: Kedgeree uit Engeland

  • 9 januari 2015

Een gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst! Ik ben blij met zoveel lezers voor SuusChef. Laat gerust een berichtje achter als je een recept zelf hebt uitgeprobeerd, ik ben benieuwd!

Bij het nieuwe jaar horen vaak ook goede voornemens zoals gezonder eten. Of je bent gewoon verzadigd van al dat eten met de feestdagen. Ik heb hier een superlekker recept dat ik zelf regelmatig maak.

Lizette was vorige week in London en dat bracht me op het idee om dit recept te gebruiken.
Kedgeree, oorspronkelijk Khichri, rijst met linzen en specerijen, leerden de Engelsen kennen in India ten tijde van de East India Company (18de eeuw). Het werd een aanvulling op de ontbijttafels van landhuisbewoners, naast gegrilde nieren, spek, eieren en koude ham. Tegenwoordig is het geen speciaal ontbijt meer, maar wordt het wel warm aanbevolen na een heftig feestje.

Over het juiste recept lopen de meningen uiteen. Met of zonder kerrie? Dat poeder is namelijk een typisch Londens specerijenmengsel geworden. Iets heel anders dan de garam massala in India. De Engelsen gebruiken ook vaak room. Ik heb hier een gezonde variant die ik een paar jaar geleden op de Appie app vond. Je kunt in plaats van zalm ook gerookte makreel gebruiken.

Benodigdheden
Voor 4 personen
Hier is je boodschappenlijst

boodschappen

Bereiden

Was de prei en snijd in ringen. Verhit de olie in een hapjespan en bak de prei 5 minuutjes aan op middelhoog vuur, schep af en toe om. Voeg het kerriepoeder toe en bak nog 1 minuut zodat de smaken vrijkomen.

Doe de rijst erbij en roerbak tot de korrels glanzen. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Roer door en draai het vuur laag. Kook de rijst met de deksel op de pan in 15-18 minuten gaar. (gewoon even proeven of de rijst lekker is).

rijst

Kook ondertussen de eieren in 7 minuten hard. Laat schrikken onder koud stromend water, pel ze en snijd ze in parten. Snijd de peterselie fijn. (omdat ik niet zoveel geduld heb om heel fijn te snijden is mijn trucje altijd om de peterselie of andere kruiden in een hoge mok te doen en ze fijn te knippen). Snijd de zalm in reepjes.

zalm

Voeg de zalmreepjes en peterselie aan de rijst toe. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel over borden en leg het ei erbij. Lekker met een schijfje citroen.

Vegetarische variant:
Laat voor een vegetarische variant de zalm achterwege en voeg 4 eetlepels rozijnen toe en een extra ei. En gebruik groente- of tuinkruidenbouillon in plaats van visbouillon.

image

Enjoy!!

No Comments
Leave a Reply