Pasta, ik ben er dol op. In deze tijd van ingewikkelde kerstrecepten schotel ik jullie twee van mijn favoriete heerlijke winterse, verse pastarecepten voor. Eén vegetarisch en één zo traditioneel, die mag niet ontbreken! Ze zijn eenvoudig om te bereiden en je hebt er niet al teveel verschillende ingrediënten voor nodig.

Een paar jaar geleden was ik op vakantie in Toscane. Wat een prachtige streek! Mooie stadjes, eindeloze wijngaarden, heerlijk weer en uiteraard lekker eten. Van een vriendin kreeg ik voor vertrek een tip voor een goed (populair) restaurantje met een prachtig uitzicht in San Gimignano. Omdat wij in het hoogseizoen gingen, heb ik vooraf (in het Engels) met het restaurant gemaild of ik kon reserveren. Roberto de ober mailde me in steno Italiaans terug: “il 26 e completo! 25 o 27?” Nou spreek ik geen Italiaans, maar daar kwam ik toch wel uit 🙂 Dus de 27e afgesproken en we zijn zeker niet teleurgesteld. San Gimignano is alles wat je van een mooi, maar enigszins toeristisch Toscaans dorpje verwacht. De avond bij La Vecchie Mura was fantastisch! Het eten, de wijn, het uitzicht… heerlijk. Kortom: als je van plan bent om naar Toscane te gaan, mail Roberto en reserveer een plekje op hun fijne terras!

uitzicht

Pasta met Boerenkoolpesto

Vegetarisch voor 4 personen. Klik hier voor je boodschappenlijstje.

ingr boerk

Maak de pasta klaar. Laat een pan met water koken en voeg de boerenkool toe. Laat het ongeveer 12 minuten koken tot de boerenkool gaar is. Bewaar een kopje van het kookvocht.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan in ongeveer 5 minuten goudbruin. Regelmatig even omschudden zodat ze niet verbranden! Laat ze iets afkoelen.

pan boerk

Rasp de kaas. Maal in de keukenmachine de knoflook met de helft van de pijnboompitten en 6 el olie tot een puree.

mixer boerk

Voeg de boerenkool toe en maal dit tot een pesto. Voeg, als de pesto te dik is, een beetje kookvocht toe. Roer de helft van de kaas erdoor en breng het op smaak met peper en zout. Meng de pesto door de pasta en schep het geheel op diepe borden. Strooi er de overgebleven kaas en pijnboompitten over. Tip: Eet er een lekkere salade bij met tomaten en balsamicodressing!

boerk klaar

Pasta Bolognese

Hier is je boodschappenlijstje, genoeg voor vier personen.

ingrd past

Kook de pasta. Smelt de boter in een pan en bak de spekjes uit. Voeg de ui, wortel en bleekselderij toe en bak dit een paar minuten mee tot de groenten zacht zijn. Bak de knoflook 1 minuut zachtjes mee. (Let op: knoflook verkleurt heel snel, waardoor je een bittere verbrande smaak krijgt).

Voeg het gehakt toe en bak het vlees met een spatel rul. Schep de bloem erdoor en laat dit een paar minuten garen.
Voeg al roerende de bouillon toe en doe het laurierblad erbij. Laat de saus ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen tot een dikkere saus ontstaat.

pan past

Maak de vleessaus af met melk, oregano en breng op smaak met zout en peper. Tip: Je kunt deze saus ook gebruiken als basis voor lasagne.

bord past

Buon Appetito!!